Home » Авторски страници, Е-Списание

Колко е опасен новият коронавирус от Китай? Първи заразен в Чикаго

2020.01.25 Няма коментари
Spread the love

В навечерието на китайската Нова година, която се посреща на 25 януари, Годината на плъха по лунния календар, световната общност с тревога следи разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV. Началото бе през декември с епидемичен взрив от пневмония, довел до десетки хоспитализирани в един от най-големите китайски градове – 10-милионния Ухан, столица на източната централна провинция Хубей.

Повечето от първите пациенти там са работили на големия местен пазар за риба, морски дарове, живи животни и птици, който от 1 януари е затворен. Установено е, че незаконно там са се продавали и диви животни, като се подозира, че заразата е тръгнала от месо на змии и/или от месо на прилепи.

Нарастващият брой заболели обаче показва, че вирусът се предава и от човек на човек, като смъртните случаи в Китай вече са над 40 – макар че някои хора прекарват заболяването по-леко и са изписани от болницата.

След като в средата на седмицата епидемията прехвърли границите на провинция Хубей, китайската държава предприе драстични мерки за ограничаване на разпространението, като спря обществения транспорт в Ухан, затвори летищата и забрани влизането и излизането от града. Строи се и нова болница с 1000 легла, която трябва да бъде изградена буквално за няколко дни.

Ограничения са в сила и в други големи населени места, като по изчисления на Би Би Си засегнатите са най-малко 20 млн. души. Временно са затворени основни туристически атракции като Забранения град в Пекин, увеселителни паркове, популярни вериги ресторанти за бързо хранене; отменени са масови спортни прояви, регионални панаири и карнавали.

От българското Външно министерство препоръчват на българските граждани, които пътуват или пребивават зад граница (особено в рисковите дестинации), да избягват близко общуване с болни от остри респираторни инфекции и да мият ръцете си често, особено след директен контакт с болни или заобикалящата ги среда.

Задължителна предпазна мярка е и избягването на контакт с живи или умрели животни, животински пазари и сурово месо, предупреждават от американския Център за контрол на заболяванията (CDC), по повод първите регистрирани случаи в САЩ – на мъж от Сиатъл, щата Вашингтон, и на жена от Чикаго.

Коронавирусите са голямо семейство вируси, някои от които причиняват болести на дихателния тракт при хората (от леки настинки до тежки пневмонии), а други циркулират между животни, вкл. камили, котки и прилепи. В редки случаи животинските коронавируси могат да еволюират и да станат заразни за хората – като неотдавнашните епидемии от близкоизточния респираторен синдром (MERS) и тежък остър респираторен синдром (ТОРС, или SARS), от който през 2003-та починаха близо 800 души.

По последни данни заболелите от новия щам коронавирус са над 830, сред тях и здравни работници. Симптомите включват висока температура, затруднено дишане и поражения върху белите дробове, но по-леките случаи напомнят грип или по-сериозна настинка, което допълнително усложнява диагностицирането.

Международните летища по цял свят са започнали да подлагат на скрининг пасажерите от Ухан. Китай посъветва пътуванията дотам да се ограничат, а жителите да не напускат града. В Европа по няколко директни полета седмично по тази дестинация има до Париж, Лондон и Рим.

Смята се, че инкубационният период – от излагането на вируса до появата на симптомите – е около две седмици, обяснява “Ню Йорк таймс”. Обнадеждаващото е, че китайските власти са дали свободен достъп до генома на вируса за допълнителни епидемиологични проучвания.

Световната здравна организация (СЗО) междувременно се въздържа да обяви извънредна ситуация в глобален мащаб и не препоръчва ограничаване на пътуванията и търговията.

Една от последните големи епидемии в Китай бе причинена от свинския грип H1N1 през 2009 г. и държавата наложи сурови мерки за ограничаването му. На влизане в страната пътниците с грипоподобни симптоми бяха подлагани на едноседмична карантина, а температурата на учениците се измерваше редовно и децата с повишени стойности бяха връщани у дома, припомня Би Би Си.

Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви, че има опасност за България от новия коронавирус, но не трябва да се раздухва и да се навлиза в паника.

Той дори се пошегува, че вирусът може да не се нарича коварен, а умен с аргумент името, което има, за да може да се изследва.

По думите му до дни ще се появят възможности да се диагностицира и този вирус. Така вирусът щял ще бъде разпознаван като вид.

Според него няма съмнение, че той е прескочил междувидовата бариера – тоест заразяването е дошло от животни.

„Това се случва многократно с най-различни вируси. Лошото в този случай е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек. Нека да видим колко интензивна и дълга е тази верига. Ако се разрасне, което не вярвам да стане, тогава нещата стават сериозни“, обясни още вирусологът.

Вирусът може да се разпространява и като дихателна инфекция, и като стомашночревна. Симптомите в първите дни са трудно различими от другите остри респираторни заболявания.

„До дни ще се появят т.нар. зародиши, които ще позволят да се диагностицира и точно този вирус, така че ще го разпознаваме“, поясни той.

Българските медици имат капацитета да посрещнат новия вирус, ако навлезе в страната, увери проф. Кълвачев.

“Нито към момента, нито утре ще има място за паника. Трябва да спазваме това, което зависи от нас – лична хигиена, маски, миене на ръцете и избягване на контакти със заразени хора”, съветва вирусологът.

Епидемията от новия коронавирус ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии. Проф. д-р Златко Кълвачев е на мнение, че това ще се случи съвсем скоро и затова няма причина за паника.

„Когато се заразят 10 души, при един-двама се проявява клинично заболяването, а другите са носители на вируса. Практически се ваксинират и нищо не им се случва. Тази бройка ще се разраства, докато заболяването започне да се свива, ще се самоограничи и всичко ще приключи“, обясни проф. д-р Златко Кълвачев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.