Home » Авторски страници

30 китайски провинции в първа степен на готовност за справяне с извънредни ситуации

2020.01.27 Няма коментари
Spread the love

Информация на пресцентъра на МВнР, във връзка с новия коронавирус 2019-nCov в Китай и взетите мерки от китайските власти

Последните статистически данни, според китайската страна, са: поне 2023 случая в Китай (вкл. Хонконг, Макао, Тайван) и 32 случая в чужбина. Починалите на територията на Китай са 56, оздравелите 49.

В 30 китайски провинции, независими общи и специални административни райони (САР) са обявили първа степен за готовност за справяне с извънредни ситуации, а САР Хонконг е обявил т.нар. “най-висока степен”.

От 26 януари 2020 г. до второ нареждане са преустановени и всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната. От двете пекински летища е имало директни линии до други провинции. Съобщава се, че на двете летища в Пекин се измерва температурата на всички пристигащи. Съобщава се, че туристическите автобуси от и за Пекин спират да работят от 26 януари 2020 г.

От 27 януари 2020 г. всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени. Резервациите за полети и хотели в чужбина, направени чрез туристически агенции, ще бъдат прекратени. Резервациите за вътрешни полети и хотели в Китай, направени чрез туристически агенции, са били анулирани, считано от 24 януари 2020 г.

Според Националния всекидневник “Чайна дейли”, вирусът се предава на човек само от заразени животни. Заразеният от животно може да предаде вирусът на друг човек, докато заразените от човек болни не могат да предат вируса нататък.

По информация на китайски медии, вече се работи за създаване на ваксина за вируса и е приключил стадият на изолиране на вируса.

В Пекин вече са определени 20 болници за лечението на болните от новия коронавирус. Три болници от тях са на т.н. градско ниво, а останалите 17 – на т.н. районно ниво. Сред градските болници са Пекинска болница Дитан и Пекинска болница Йоу’ан.

Очаква се първата спешно изградена болница в гр. Ухан, болница “Хуошъншан”, да отвори врати на 2 февруари 2020 г. със 700-1000 легла. Втората болница “Лейшъншан” се очаква да отвори врати на 5 февруари 2020 г. и е планирана да разполага 1300 легла.

Администрацията за управление и надзор на пазарите е публикувала официална забрана за всякакви дейности, свързани с покупко-продажбата на диви животни. Всички туристически фирми за организирани пътувания са преустановили дейността си.

В провинция Хубей, където се намира огнището да болестта, е забранено е придвижването на МПС в централната част на гр. Ухан, столицата на провинция Хубей. Общината е наела около 6 000 таксита, които са на разположение на Кварталните съвети, по 3-5 коли на кооперация. Чрез тях съветите осъществяват безплатното доставяне на храна и лекарства за жителите.

Уханските болници са пуснали официални писма за набиране на дарения (маски и дрехи, използвани при хирургически интервенции и др.), доколкото в повечето от тях се очаква медицинските материали да са достатъчни само за следващите 3-5 дена. Япония вече е направила дарение от 1 милион маски за гр. Ухан.

В провинция Гуандун е обявено задължителноъо носене на маски на обществени места, а хората без такива ще бъдат санкционирани.

Ансамбъл “Петрич”, който беше в китайската столица по покана на район Чаоян в Пекин за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата, заяви желание да се прибере в България по-рано от планирания полет за връщане.

В град Ухан са установени трима българи и посолството на Р. България в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях.

Световната здравна организация (СЗО) предоставя отговори на често задавани въпроси.

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, за които се знае, че причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Острия респираторен синдром (SARS).

Какво представлява новия коронавирус?

Новия коронавирус (CoV) е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хората.

Какви са симптомите при човек, заразен с коронавирус?

Зависи от вируса, но често срещаните признаци включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Могат ли коронавирусите да се предават от човек на човек?

Да, някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център.

Има ли ваксина за новия коронавирус?

Когато заболяването е ново, няма ваксина, докато не се развие такава. Може да отнеме няколко години, за да бъде разработена нова ваксина.

Има ли лечение за новия коронавирус?

Няма специфично лечение за заболяване, причинено от новия коронавирус. Въпреки това, много от симптомите могат да бъдат лекувани. Следователно, лечението се основава на специфичното клинично състояние на пациента. Поддържащата грижа за заразените лица може да бъде много ефективна.

Какво мога да направя, за да се защитя?

Стандартните препоръки за намаляване на излагането и предаването на редица заболявания включват поддържане на основна хигиена на ръцете и дихателните пътища, безопасни практики за хранене и избягване на близък контакт, когато е възможно, с всеки, който проявява симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

Зимата и пролетта са сезоните с висока честота на респираторни инфекциозни заболявания и вирусна пневмония. Експертите предлагат да се вземат същите предпазни мерки като избягване на настинка, включително правилна вентилация в помещението и лична хигиена, избягване на дейности в местата с много хора и носене на маска, или покриване на носа при кашляне или кихане.

Обърнете внимание на треската, кашлицата и други симптоми. Ако имате някой от тези симптоми, моля, незабавно потърсете лекарска помощ. Пътуващите се насърчават да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията със своя доставчик на здравни грижи, ако имат някакви симптоми, подсказващи за респираторно заболяване, по време или след пътуване.

—————————————————————–

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дойче Веле: “Защо Китай не каза цялата истина за новия коронавирус”

“Лекарите в Ухан, решили да привлекат вниманието на обществеността към опасностите, свързани с новия вирус, бяха сплашени. Журналистите, които искаха да информират за това, бяха цензурирани и възпрепятствани да го сторят. Гражданите, които вероятно знаеха повече, отколкото би се харесало на полицията, бяха санкционирани под предлога, че разпространяват слухове. Болничният персонал очевидно бе инструктиран да укрива сведенията за заразени лекари и санитари. По този начин вероятно дори и от заетите със случая учени са били скрити важни данни за пренасянето на вируса от човек на човека.”

“Секретна лаборатория в Ухан може да е “изтървала” вируса – убиец”БЛИЦ / Hindustantimes.com

“Докато медиите са затрупани от все по-зловеща информация за вируса – убиец, тръгнал от китайския град Ухан, почти никъде не се споменава, че точно там има лаборатория от свръхсекретно ниво на сигурност, построена именно да се бори с подобна зараза. Нито вицепремиерът на националната здравна комисия (NHC) Ли Бин, нито Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, не казаха нищо за това на брифинг в сряда в Пекин, макар че много говориха за неизвестния произход на и естеството на коронавируса: опасен, с мутиращ характер, вирус от клас В, пише hindustantimes.com.
Именно през януари 2018 г. Китай откри лабораторията за биобезопасност на Ухан с ниво (BSL-4) – Wuhan P4 в квартал Jiangxia в града. Лабораторията е построена точно с тази цел, за да проучи опасни патогени като разпространяващият се сега коронавирус, да проведе изследвания върху тях и да намери лек за тях – част от дългосрочното планиране след епидемията от SARS в Китай през 2002-03 г., която отне живота на над 700 души.”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.