Home » Авторски страници, политика

Сигнал до ЦИК относно Пеевски, Карадайъ и процедурата за отказ на избрани евродепутати

2019.05.31 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение “БОЕЦ” е внесло вчера до Централната избирателна комисия сигнал, свързан с избраните за евродепутати Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, които са и депутати в българския парламент. Пеевски и Карадайъ заявиха, че се отказват от своите места в Европарламента, но депозирането на техните откази, според българското и европейското законодателство, е в ЕП, не в ЦИК. 

В сигнала се казва: “Г-н Пеевски и г-н Карадайъ, по силата на Закона, могат да депозират своите откази САМО пред съответната институция, за която са избрани, в случая Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче, избраните за членове на Европейския парламент трябва да напуснат постовете си в националния парламент, поради несъвместимост.
Трайно установена европейска практика при провеждане на избори за Европейски парламент е избраните, които не желаят да заемат местата си в ЕП, трябва да подадат Заявление за отказ в установен срок пред Европейския парламент и чак след това ЦИК може да обяви имената на следващите в съответната листа, които да заемат техните места.”

Следва цялото съдържанието на сигнала.

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

На основание чл. 57 и чл. 354 ал. 1 т. 6 от ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

В качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза, БОЕЦ сезираме Централната избирателна комисия за изявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски – кандидати за ЕП от листата на ПП ДПС, направени на 29.05.2019 г. в Парламента на Република България пред национални медии, в които заявяват, че са избрани на изминалите на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент и се отказват в полза на следващите кандидати от листата на ДПС, като за това уведомяват ЦИК.

БОЕЦ считаме, че тези действия и направени заявления от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са провокация и опит за склоняване на членовете на ЦИК към неправомерни действия и решения.

Правомощията на ЦИК във връзка с изборите за Европейски парламент са ясно разписани в чл. 57 и чл. 354 ал. 1 т. 6 от ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, а именно „Обявява резултатите от изборите и издава удостоверения на избраните членове на Европейския парламент от Република България”! Много ясно и точно са разписани правомощията на ЦИК и в тях не се визира приемането на откази от избрани за депутати в ЕП. ЦИК има право само да обяви резултатите и да издаде удостоверения на избраните членове на Европейския парламент! ЦИК няма правомощия да подменя вота на българските избиратели, без значение желанието на вече избраните кандидати. Абсолютно недопустимо и в разрез с демокрация и българското законодателство е, ЦИК да издаде удостоверения на неизбрани кандидати, по силата на отказа и желанието на други избрани вече кандидати. Това би представлявало подмяна на вота на избирателите и брутално опорочаване на изборите, както и престъпление от общ характер, включително фалшифициране на изборите.

Г-н Пеевски и г-н Карадайъ, по силата на Закона, могат да депозират своите откази САМО пред съответната институция, за която са избрани, в случая Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче, избраните за членове на Европейският парламент трябва да напуснат постовете си в националния парламент, поради несъвместимост.

Прилагаме мнение на г-н Цветозар Томов – бивш член и говорител на ЦИК изразено по БНР и публикувано на сайта на Националното радио:

http://bnr.bg/post/101125493/cvetozar-tomov-interesno-e-kolko-sa-slugite-na-peevski-v-segashnata-cik

Трайно установена европейска практика при провеждане на избори за Европейски парламент е избраните, които не желаят да заемат местата си в ЕП, трябва да подадат Заявление за отказ в установен срок пред Европейския парламент и чак след това ЦИК може да обяви имената на следващите в съответната листа, които да заемат техните места.

БОЕЦ изискваме от ЦИК да спазват стриктно Изборния кодекс и българското и европейско законодателство, като не взимат незаконни решения за отказване на избрани членове на Европейският парламент и ги заменят с други.

БОЕЦ изискваме от ЦИК и да уведомят незабавно Българския парламент за имената на всички български депутати, избрани за членове на Европейският парламент, за да бъдат прекратени техните правомощия заради невъзможността по закон да съвместяват тези постове.

БОЕЦ уведомяваме ЦИК, че при взимане на решение за удовлетворяване на желанието на г-н Пеевски и г-н Карадайъ да се откажат да бъдат депутати в Европейския парламент, ще сезираме прокуратурата за престъпление по служба, изборно престъпление и фалшифициране на изборните резултати (състава на избраните за депутати в ЕП) срещу тези членове на ЦИК, които подкрепят решението, както и ще уведомим Европейския парламент за тази подмяна на вота и за нелегитимността, като депутати в ЕП на лицата, които ЦИК е обявила на мястото на Пеевски и Карадайъ.

30.05.2019 г.

Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.