Home » Авторски страници

Срамота

2018.06.17 Няма коментари
Spread the love

“Всички ние сме човешки същества, крехки яйца,
изправени пред солидна стена, наречена Системата.”

Харуки Мураками

Снимка: Веселин Боришев

„Системата ни убива” – пише на тениските на майките на деца с увреждания. Първо, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) не пусна майките да се срещнат с депутати.

На 9 юни, докато Лупи учредяваше новата си политическа коалиция „Заедно“, Слави Трифонов организира благоворителен концерт* в известната зала „The O2 Arena“ в Лондон, облечен с тениска „Системата ги убива“. Ако не бяха предишните му политически изяви, щях да повяврам на благородната му – pro bono publico – дейност.

А премиерът? – „За поредна година премиерът отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания“ – разказа пред Дарик радио една от майките.

Той се разплакал като видял телевизионния репортаж.

„Г-н Бойко Борисов, искаме не просто да плачете, защото ние можем да Ви кажем много лични истории, които да Ви разреват… Искаме да бъдем част от тази държава, а не да бъдем невидими, не да бъдем затваряни в домовете си и не да бъдем тези, които само да Ви разплакват!” – каза една от майките.

После той направи „няма го, има го“ социалния министър. “След като министърът остава… да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас” – каза премиерът.

Ето това наричам СРАМОТА.

Големите въпроси, на които политиците най-после трябва да отговорят:

– Защо не казват „тази тема да ни се махне от главата…“ на еврокомисарите, дошли в България да настояват за узаконяването на Истанбулската конвеция?

– Докога ще злоупотребявате с нашето търпение? Докъде ще стигне необузданата ви дързост? (перифраза от Марк Тулий Цицерон)

Големият урок, който ние най-после трябва да научим:

„Не трябва да позволяваме на Системата да ни експлоатира. Не трябва да
позволяваме на Системата да придобие собствен живот. Системата не ни е създала: ние сме създали Системата.“ (Харуки Мураками)

 

Д-р Георги Чалдъков

————————————————————————————————————————————————————————–

* Бел.ред.: За приходите от концерта на Слави Трифонов и Ку-ку бенд в Лондон бе обявено, че те ще отидат в помощ на децата с увреждания. 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.