Home » Авторски страници

За “Ялов рид” или от пусто в празно

2018.06.03 Няма коментари

Снимка: e-bileti.com

След като са на власт и решиха всички проблеми на България, и за да не стоят айляк, някои хора започнаха да преименуват местностите. То, затъ, няма по-важна работа в държавата. Не, че ми пука как ще се казва дадена нива в Старарозагорско, ама бива ли Калпазан баир да се прекръсти на Ялов рид?

Нерде калпазан, нерде ялов? Иначе, при избора на наименованията участвали видни османисти. Да им имам османистите. Да бяха питали мен, щях да им кажа повече от измислените им видни османисти.

Асанов трап станал Асенов трап. Аз като ви разправях, че Асен II всъщност е Асан II, ми се смеехте, нали? Ми, щом Асан е равно на Асен, защо Асен да не е равно на Асан?

Иначе, с някои наименования направо ударили шестицата, признавам. Например, Даула е станал Тъпана. То така – дали даул ще биеш или тъпан – все тая, като няма кой да го чуе.

Но, пак повтарям – тия видни османисти…

Ся, може ли от Тузйолу да стане Соленият път, след като е Пътят на солта? А с Мехмедка направо са се оляли. Преименували са го на Нивичката. Ще види той, моят приятел Мехмед, от утре. Ако не почна да му викам Нивичката. Той ли ще знае повече или видните османисти?

Нататък нещата стават още по-зле. Апти са го преименували на Михал. А, кажете сега, че не е нов…

Бейската кория станала Чорбаджийска гора. Сякаш има някаква значение, дали бей или чорбаджия ще те… такова. Да те кара да работиш, искам да кажа. Днес като са министри и депутати, и к’во?

Ох, ама тия видни османисти май…

Сега пък Мехмедовата кория я направили на Маноловата гора. Е, един път от Мехмед – Нивичка, после Манол.

Но, почакайте да видите само какво става с Дъртата кур… ия. Преименуват я на Стария… То, един път като остарее, колко да е…?

Ох, спирам. Ще се пръсна от смях. Нататък става още по-зле. С тия видни османисти, дето превели наименованията на български.

Напоследък си задавам много въпроси, а отговори на повечето все не мога да намеря. Ясно ми е, че утре като застанат пред хората и им обяснят защо трябва да се сменят с нови всички стари тапии, пардон – натурални актове, както им викат в моето село, хората ще ги разберат. На драго сърце ще бръкнат в джобовете си и ще се разделят с известна сума пари. Ще обикалят на воля из учрежденията и докато разберат, че Мехмед е станал Манол или Нивичка… Но не мога да разбера защо Сидеров още се казва така, а не Желязов? Непонятно ми е и защо Касабов още не се е преименувал на Колячов? Има и един, дето се казва Сабанов, вместо Ралов или Оралов. О, Каракачанов…! Та той трябва да се казва Чернобегов. Какви са тези турски фамилии в България? Ми, отец Саръев що не се е прекръстил още на Жълтев?

Спирам… Ей такива въпроси ми идват в главата, когато чета за делата на гордите общински съветници от Стара Загора. Не, че ми пука как ще се казват местностите им.

Значи, пак за едни може, а за други не може? А бе, с една дума – всичката Мара втасала… Или, може би – от пусто в празно?

 

Хасан Ефраимов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.