Home » Авторски страници

Протест “Къде е Люба?” пред софийския офис на BiT

2017.11.27 Няма коментари
Spread the love

Задкулисието ли посегна на свободата на словото в BiT или мнението на мениджъри средно ниво, чиито имена никой не знае, преди да бъде изгонен някой много известен журналист, благодарение и на техните усилия, и да ги направи и тях известни на обществеността? Тъжно е и поведението на програмния директор на телевизията, Сашо Диков, който подчертава колко висок е рейтингът на BiT и колко е защитена свободата на словото там, и как Люба Кулезич сама е провокирала това, което се случи, но забравя изглежда, че това, което се случи, удари директно по имиджа на телевизията и доверието на зрителите в нея, вдигнати именно заради предавания като това на Люба.

Следва репортаж за проведения днес протест пред и в софийския офис на базираната в Чикаго телевизия. Протестът бе организиран от Гражданско движение “БОЕЦ” и се проведе под надслов “КЪДЕ Е ЛЮБА?”. След края на протеста, когато хората вече са започнали да се разотиват, са се появили няколко яки момчета и са замеряли членовете на “БОЕЦ” с яйца. Това се случва за втори път, след като на протест, организиран от Гражданското движение в защита на проф. Велислав Минеков пред Софийски районен съд, имаше пак провокация и протестиращите бяха замеряни от няколко младежи.

Днес, 27.11.2017 г., малко след 10 часа, пред софийския офис на BiT се състоя протест срещу ставащата все по-повсеместна цензура в българските медии. И по-конкретно, срещу изгонването на острието на BiT – журналистката Люба Кулезич. На инициираният от Гражданско движение “БОЕЦ” протест бяха отправени въпроси към ръководството на медията. Протестиращи носеха листовки с надписи “БОЕЦ ТЪРСИМ ЛЮБА”, “БОЕЦ В ЗАЩИТА НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО” и др.

Според председателя на гражданското движение Георги Георгиев, ситуацията е повече от странна. Коя частна медия би отстранила най-рейтинговото си предаване?! Без съмнение, “Честно казано” на Люба Кулезич беше “локомотивът”, който дърпаше напред цялата телевизия. Мотивите за свалянето от ефир на най-популярното предаване на BiT, поне за аудиторията в България, са непонятни за зрителите на тази телевизия. Това, което излезе в публичното пространство, е недостатъчно като обяснение и не издържа проверката на здравата логика.

В изказване на програмния директор Сашо Диков се настоява на тезата, че Кулезич е изгонена заради непремерено изказване относно вътрешно-производствено събрание, което уронвало авторитета на собствениците на телевизията. Но мнението на гражданите, присъствали на протеста, както и коментарите в социалните мрежи не съвпадат с официалната версия.

Всеки би могъл да чуе точните думи на Люба Кулезич, където тя казва, че е имало такова събрание, на което са се опитали да им “подскажат” да бъдат по-умерени и не толкова резки, но слава Богу не се е получило. Никъде журналистката не споменава имена. Всъщност, за непредубедения зрител остава впечатлението, че натиск е имало. Вече след “отстрелването” на Люба Кулезич се разбра, че думите за смекчаване на тона на журналистите в телевизията са изречени от изпълнителния директор Симона Ангелова, но на събранието са присъствали и собствениците или поне един от тях. И те са тези, които имат последната дума.

Дошлите на протеста граждани открито изразиха безпокойстото и съмненията си, че някой отвън се е разпоредил Люба Кулезич да бъде изгонена от частната телевизия. Кой е този, който би имал тази власт, да оказва давление на собствениците на телевизията?

Ето някои от мненията на гражданите, участвали в протеста:

“Имало ли е събрание в BiT? Имало е. На сбирката изпълнителният директор Симона Ангелова казала ли е, че трябва да са по-умерени и не толкова резки? Казала го е, или поне досега няма отричане от страна на Ангелова. Е, за какво става дума? Люба Кулезич я наказват, защото е казала истината, при все, че премълчава имена и не уронва авторитета на медията с това нейното “слава Богу номерът не мина”. Тоест, телевизията остава островът на свободното слово. След всичко казано дотук, след цялата информация, която излезе в публичното пространство, остава горчивото усещане, че Люба Кулезич е била “отстреляна” по заповед на властимеющите, заради нейните остри предавания срещу корупцията в съдебната система, корупцията по високите етажи на властта и пагубните последствия от вакханалията в държавата.
Странно изглеждат опитите от страна на ръководни кадри в BiT, да бъдат убедени гражданите, че телевизията ще продължи да отстоява свободата на словото, че на Люба Кулезич щял да бъде предложен нов договор. Единственият начин за да се разбере дали намеренията на телевизията са искрени, е “Честно казано” да бъде възстановено, а по поведението на самата Люба Кулезич ще стане ясно колко е свободна тази частна телевизия.”

Акцията на ГД “БОЕЦ” и недоволните граждани протече мирно и без ексцесии.

Вече след като протестиращите тръгнаха да се разотиват, членове на ГД”БОЕЦ” бяха нападнати от група от 5-6 момчета, които ги обстреляха яростно с яйца. Поръчителят на тази шокираща проява очевидно е на страната на цензурата и е против свободата на словото. Присъстващите полицаи подгониха нападателите, които избягаха панически, оставяйки на кръстовището пред телевизията найлонов плик с останалите неизползвани за хвърляне по протестиращите яйца.

Видео след инцидента с хвърляните яйца и коментар на Георги Георгиев и други членове на “БОЕЦ”:

Текст, снимки и видеа:

Ивайло Зартов

——————————————————————————————————–

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Нери Терзиева за случилото се в BiT, изразено от нея в коментар в социалната мрежа Фейсбук:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.