Home » Авторски страници, българи зад граница

Пари + лицемерие = пари ‘

2017.10.10 3 коментара

Живея в страната на неограничените възможности. И почти неограниченото притежаване на оръжие.

Отново се случи. Както всеки ден. Поредното масово убийство с невинни жертви в Америка, сътворено от поредния идиот, притежаващ много оръжие. Много – и законно, и скорострелно… Толкова скорострелно, че за 1-2 минути в “момент на самозащита” да избиеш над 50 човека и да раниш над 500.

Много пъти съм спорил с приятели и познати американци, които държат на притежаването на оръжие. Било форма на самозащита. Е, сега ги питам – как се защитиха тези 22 000 присъствали на концерта в Лас Вегас? Нали според статистиката всеки американец притежава 1.2 огнестрелни оръжия. Това значи, че те (тези на концерта) би следвало да притежават 25 000 огнестрелни оръжия. Що не ги използваха? Що не ги извадят и да ликвидират гадината, стреляща от 700 ярда (около 620 м)? Що – нали са много горди притежатели на оръжие? Нали имат право и на пистолети, и на карабини, на автоматични пушки?

Това ми напомня оня виц, дето един депутат влязъл да проверява една нива, а собственикът му казал да не ходи много навътре.

“Ти ли ще ми кажеш, аз имам депутатска карта!” – оперчил се депутатът. След като не послушал съвета и един бик го подгонил яростно… депутатал заревал за помощ.

“Картата, картата, покажи си картата!” – казал собственикът.

Та и така. Като почне някой да те стреля – дали на концерт, дали в автобуса, или в училище – може да си извадите карабината от задния джоб и да решите проблема…

Не става нали? Не става, защото е толкова малоумно, че не мога да проумея как може нормален човек да разсъждава по подобен начин. Дори не на улицата, у дома да те нападне някой – ако си заспал дълбоко или си на друг етаж, докато отидеш, извадиш оръжието от сейфа, заредиш и отвърнеш на огъня – отдавна ще си мъртъв. Трудно се разбира, затова трябва да се ползва статистика. А тя е, че в Америка загиват около 11 000 души от подобни убийства с оръжие всяка година и още около 20 000 от самоубийства. За справка – 5-10 пъти повече (процентно), отколкото в България и други страни. За справка – загиналите при пътни произшествия в Америка са средно 38 000 на година, при това масово каране на автомобили.

Но малоумието не спира дотук. И то е водено от пари, много пари. Всички оръжейници и производители ги е страх да не загубят пазар, да не загубят печалбите си. И затова след всяко такава стрелба отговарят, че Конституцията ги защитава, и за да се защитят американците, те трябва да си купят още оръжие. Феноменът е налице – вместо да намаляват огнестрелните оръжия, след всяка стрелба те се увеличават. Само за последните 15 години количеството им в населението е скочило с 50%!!

Кой печели от това – производителите на оръжие и търговците на амуниции… И е парадоксално, че хората са готови да жертват роднините си, децата си, но не и правото да носят оръжие, за да се правят на мъже. Айде де, като сте мъже, що не извадихте пред Mandalay Bay онези 25 000 оръжия, които би следвало да притежават всички на площада, и да запуцате идиота. Здрав прозорец нямаше да остане от хотела. Е, верно и още невинни жертви по хотелските стаи, но важното е, че щяхте да се “защитите”.

Лицемерието на сенатори, продавачи на оръжие, най-обикновени лобисти не спира. Та нали парите им ще секнат, ако някой забрани носенето на автоматично оръжие. Няма значение, че утре ваше дете или внук може да бъдат засегнати от поредното убийство – важното е днес и сега парите да бъдат натрупани в сметките. Щото те са важните. Споменах днес на един американец възмущението си и, че могат да пострадат нашите деца, и знаете ли какво ми каза: “Ама Америка е голяма, ние сме толкова много…” Какво да отговориш тук…

Разказвал съм на много приятели американци, че преди 30 години ние, в България, във всяко училище имахме оръжие. Долу в мазето, по 20-30 броя АК-47, и можехме за 30 секунди да го сглобим и разглобим. Стреляхме, знаехме, но не го ползвахме. Защото бе заключено в сейфове и почти никой нямаше достъп до него. А не раздадено по къщите, за да се пазим. Във всяко общество, където мисленето и здравето на нацията са най-висша ценност, има забрана за продажба на автоматични оръжия на частни лица. Защо в САЩ не е така? Дори след Санди Хук и разстрела на 6-годишни невинни деца, и всички опити на Обама, това не се промени. Нима е толкова трудно да позволиш повече стрелбища, и който иска да пуца на воля – да иде там и с каквото иска да стреля. А у дома – най-много пистолет.

В Лас Вегас живеят поне 3-4000 българи и, при население около милион, статистически е много вероятно да е имало доста българи сред тези 22 000 души. Надявам се да не са пострадали.

Мисля, че темата може да завърши с черешката на тортата – Фейсбук. Изкочи ми бутонче да ме пита дали съм в засегнатия район на стрелбата. Отговорих “да”, въпреки че съм в друг щат, а не в Невада. Да, защото всички сме засегнати от малоумието. Последва нов прозорец, където има два отговора – “В безопасност съм” и “Не ме касае”. Само най-нужния отговор – “В опасност съм, защитете ме” го няма. Не се учудвайте защо – за ФБ няма значение да ви помогне, а и не може. Важни са кликовете, произвждащи ПАРИ!!

Знаете ли какво е най-вероятното, което ще се случи след поредната стрелба – ще затворят прозорците на хотела, така че да не могат да се отварят и някой друг да направи същата стрелба…

Пари + лицемерие = пари’

 

Андрей Ненов

Колорадо, САЩ

——————————————————————————————————————————-

P.S.: Докато пишех тази статия, ми се обади дъщеря ми, студентка в един от най-хубавите университети, в сравнително безопасен град тук – Boulder. Онази вечер на улицата, където й е общежитието, по същото време, когато е станала стрелбата в Лас Вегас, един мъж е нападнал с оръжие три студентки и ги е обрал. Каза, че изплашени са се затворили в стаята си. Още ли сме сигурни, че това не може да се случи и на нас?

.

http://facebook.com/andrey.nenov

3 коментара »

 • George Jordanof said:

  50 год. съм в САЩ. Бях войник в България и съм `ветеран` от Виетнам и нямам оръжие. Това им е здравото мислене чак действа на новодошлите.

 • B said:

  Есента настъпи. Идват американските празници – Хелоуин, Денят на благодарението, Коледа. Всеки американски бизнес се готви за голямата годишна печалба. Настъпва сезона на Великото американско пазаруване или е време за принасяне на жерви на Златният американски телец.
  Ще се замогнат продавачите на бонбони, сладкиши и всякакви видове високо калорични храни, което ще доведе и до замогване на здравните мрежи от наплив на диабетици, болни с гастрити, панкреатити, сърдечни кризи и мозъчни удари. Ще потриват доволно ръце продавачите на най-различни видове украси. Ресторантите ще се пукат по шевовете. Всичко що става за подарък (а това са най-вече скъпите и ненужни боклуци) ще се продава в огромни количества и на увеличени цени.
  При този празник на преяждането и безогледното потребление, няма как и продавачите на оръжие да не учавстват във всеобщото забавление.
  Чудя се дали някой е правил статистика за това в кой сезон се случват най-много масови стрелби. Бас държа, че това е началото на есента. Просто бизнес – нищо лично.

 • Румяна Тренчева said:

  За това, как са се защитили на концерта в Лас Вегас (глупост, повтаряна до втръсване като “аргумент” срещу притежаването на оръжия) – концертът е публично място, където полицията следва да защитава хората.
  Оръжията са не само за защита на дома, семейството, личната собственост, но и притежанието му да гарантира независимост от властта и структурите й в случай, че те нарушат правата и свободите на американците. Основателите на САЩ са предвидили случая, когато суверенът с оръжие в ръка се противопостави на евентуална тирания. Дано не се налага. Но по-скоро средите, свързани с властта предпочитат да имат беззащитно и невъоръжено население и работят в тази посока.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.