Home » Авторски страници

Държавният сектор изпреварва частния по заплати. Елитът икономисва от бедните

2017.07.22 Няма коментари
Spread the love

Бедност: ПРИЛИЧНИТЕ ЗАПЛАТИ – ПО 1143 ЛЕВА НА ВСЕКИ РОДИТЕЛ
Над 21 лева на час заплащане за труд в държавната енергетика!

Коментар на Григор Лилов

640-420-vkarvat-dobavkata-za-prosluzheno-vreme-v-zaplatite-na-chinovnicite-ot

Издръжката на живот за юни 2017 в България е 2287 лева за четиричленно семейство (2 възрастни, 2 деца). Т.е. родителите трябва да имат по 1143 лева “прилична” заплата всеки. (Средна заплата за страната – официално от 1036 лв. в края на март).

Следва ах и ох! Колко скъпо, огромното мнозинство са работещи бедни и т.н.

Вярно!

Всъщност нещата са по-зле.

Защото например в края на 2014 г. стойността на издръжката на живот е била 561,88 лв. на човек. Следователно месечните доходите на това домакинство трябва са били около 2247 лв. Т.е. приличното заплащане за родителите преди 2 години и половина е било само с 20 лева надолу – по 1124 лева. Е, знаем как нарастваха цените през това време.

Ще уточня, че Институтът на КНСБ ползва официалните статистически данни. Тяхната структура обаче е доста по-различна от нуждите на оценка на издръжката на жижот. Например статистиката води средното домакинство от 2.36 члена. И т.н., и т.н.

Та затова официално издръжката на живот у нас се колебае от години на горе-долу едно и също равнище и не може да отрази съвсем достоверно истинските й стойности.

В тази връзка ще отбележа, че средната заплата за страната и за София, която сочи Националният статистически институт, е напълно откъсната от реалността. Например величината й не отчита огромните количества извънреден труд, които не се посочват в справките на работодателите. Практика е 8-часовия работен ден всъщност да е 10-12 часа, да не се заплаща увеличено възнаграждение за работата в почивни дни, нощни смени и т.н. (това извън другите аргументи за зелето с месо – за идни зелето, за други – месото).

Ефективният измерител би трябвало да бъде часовата ставка (както например е в САЩ). Да, ама заради ситуацията у нас никой дума не обелва за нейното въвеждане като показател. Включително и т. нар. социални защитници като профсъюзите.

Иначе производителността на труда у нас (стойността, която създава) е средностатистически 14,6 лева на час за първото тримесечие на тази година.

Отчитаните разходи на работодателите за труд на час са 7,50 лева (заплати, осигуровки, социални плащания и т.н.)

Нарастването за една година е 10.1%. Няма да питам колко са получили през последните 12 месеца по-високо възнаграждение.

Държавният сектор изпреварва частния, а национален рекордьор по заплащане на час труд (21,20 лева) е държавната работа в областта на “производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

И последно: в развития свят редица региони и отделни градове определят минимално заплащане по-високо от национално утвърденото, както и коригират политиката си към по-високи часови ставки и средни възнаграждения.

Причината е проста: по-заможните харчат повече, потребяват повече стоки и услуги, и съответно икономиката расте заедно с благосъстоянието. Т.е. всички са доволни – и вълците, и стадото.

У нас политиката на елита е обратната – стадото да е гладно, за да “икономисаш” от него. В национален мащаб резултатът е самоизяждане на обществото, убиване на потреблението и съответен спад на финансовите постъпления и размера на печалбите.

20156102_1371793079603294_4137860665900131839_n

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.