Home » Авторски страници

Нов скандал около свръхсекретен доклад за намеса в американските избори

2017.06.06 Няма коментари

Агентури: Джеймс-Бонд-ка

НОВ СКАНДАЛ ОКОЛО СВРЪХСЕКРЕТЕН ДОКЛАД ЗА РУСКА НАМЕСА В АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ

Атакувани били сървъри с програмното обезпечаване

Коментар на Григор Лилов

.

Риълити Уинър

Риълити Уинър

25-годишна американска дама се оказа поредният Джеймс Бонд. Става дума за Риълити Уинър.

Американските власти я арестуваха като служителка на фирма – изпълнител по държавна поръчка за американските избори. Обвинението е, че е предала свръхсекретен доклад на медиите, описващ детайли на руската намеса в кандидат-президентския вот.

Уинър през февруари е постъпила в компанията Pluribus International Corporation, която е изпълнител по държавни поръчки, свързани с National Security Agency /NSA/, Агенцията за национална сигурност на САЩ. И практически веднага е получила допуск до информация, класифицирана като “съвършено секретно”.

Обвинена е, че е откопирала незаконно свръхсекретния доклад и го е държала незаконно.

Не е съобщено официално, но се твърди, че е предала на медиите свръхсекретния доклад на NSA. Не е ясно на кого го е пратила по електронната поща, но по някои съобщения става дума за портала Intercept.

ФБР съобщи, че е разследвало шест души с достъп до документа и така се е спряло на Уинър, която била сред оторизираните.

Според доклада намесата била осъществена от ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на руската армия). Под негово ръководство са извършени две кибератаки срещу доставчика на софтуера за президентските избори – през август и само няколко дни преди гласуването. Резултатите от първата атака били използвани срещу системи за регистрация на избирателите.

Визира се VR Systems – компания от Флорида, която е употребена за фишинг атаки. Нейни програми са били използвани от юрисдикции в Калифорния, Флорида, Илинойс, Индиана, Ню Йорк, Северна Каролина, Вирджиния и Западна Вирджиния. Сещам се, че в няколко от тези щати имаше скандали, свързани с оспорване на изборните резултати.

В доклада се отбеляза, че няма (не са известни) резултати от тези атаки и тяхно въздействие върху изборния процес. Най-високата степен на секретност е дадена заради ползвана агентурна информация от шпиони на САЩ в ГРУ.

Джулиан Асандж от Уикилийкс нарече Уинър “млада жена, обвинена в смел опит да ни помогне да знаем”.

Според нейни публикации в социалните мрежи, младата американска дама е била противничка на Доналд Тръмп. Осмивала го е непрекъснато в туитовете си и дори го нарекла “лайно”.

Уинър е лингвист и говори езици от региона на Близкия и Среден Изток: дару, пущу, фарси. Преди да постъпи във фирмата, свързана с NSA, тя е работила във Военновъздушните сили на САЩ, където също е имала достъп до секретна информация.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.