Home » Авторски страници, българи зад граница

Над 300 младежи от Р. Македония искат да следват в български университети

2017.06.24 Няма коментари
Spread the love

Посолството на Р. България в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Р. Македония, съобщи пресцентърът на МВнР. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

PM

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Р. Македония (съгласно Постановленията на Министерския съвет 103 и 228) ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

PM2

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването. Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са „медицина“ и „дентална медицина“.

PM3

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Р. Македония по български език и история, по линия на Националната програма „Роден език и култура зад граница“ на Министерството на образованието и науката. В курсовете участваха над 200 младежи.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.