Home » Авторски страници

Заличават българското кисело мляко

2017.06.14 Няма коментари
Spread the love

Асоциация “Активни потребители”:
ЗАЛИЧАВАТ РОДНОТО КИСЕЛО МЛЯКО!

Институтът по стандартизация предлага поредно намаляване на количествата в него на бактерията лактобацилус булгарикус

Коментар на Григор Лилов

7

Богомил Николов от “Активни потребители” би тревога, че от родното кисело мляко нищо няма да остане.

Причината е в Института по стандартизация. Той предлага рязко да се намали съдържанието на прочутата бактерия “Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus”.

Това вече е правено веднъж през 2010 г., без да бъде обявявано публично. (бел.: та затова трайността на млякото стана толкова дълга).

Засега нямам данни кои производители на млека са “натиснали” зад кулисите, за да им стане по-евтино и просто производството.

Родното кисело мляко се прави чрез бактериите lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус). Първата е кисела и вирее само у нас – отликата ни от света, втората е сладка.

Нормалното съотношение на двете бактерии е 1:2, през топлото лятно време 1:4. У нас първо докараха съотношението до 1:10, за да постигнат висока трайност на продукта, после още намалиха количествата на прочутата родна бактерия.

Освен това всичко производители го пастьоризират, с което полезните бактерии умират.

Едно мляко може да се подквасва чрез бактериите и да се получават съответните белътци и казеин, но впоследствие бактериите да ги няма в продукта. Тост – имаш вкус, консистенция и всичко останало, но полезността, която идва от пробиотичните свойства на Лактобацилус булгарикус, я няма или не е същата като традиционната – коментира Богомил Николов.

Парадоксът е, че истинско “родно” кисело мляко вече може да се купи само в други държави – чак до Китай и Япония (един от големите вносители на бактерията), но не и в България.

18950975_1330316270417642_3351395014163395833_n

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.