Home » Авторски страници

Вековен дъб от Трънско – претендент в конкурса за Европейско дърво на годината

2017.01.26 Няма коментари
Spread the love

2

Българското дърво – претендент в конкурса за Европейско дърво на годината е вековен горун, който се намира до църквата в село Насалевци, Община Трън. Дървото пазител на мястото и хората е на 638 години и е записано под № 2 в конкурса.

unnamed1

История на дървото

Величественият вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата “Рождество Богородично” в село Насалевци. Дървото е защитено и е на възраст над 6 века. Мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV в.). Сегашната църква “Рождество Богородично” е построена през 1859 г. Местните хора са правели тук всяка година курбани за здраве, предпазване от градушки, змии, нападения, както и за дъжд.

3

Можете да подкрепите шествековния български дъб на следния линк:

http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx

22

Самото гласуване ще бъде активно в периода 1-28 февруари 2017 г. Можете да го подкрепите като гласувате и разпространите информацията.

 

Людмила Гюрова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.