Home » Авторски страници, българи зад граница

Първи учебен ден в Българското училище към Посолството в Лондон

2016.09.16 Няма коментари

 DSCN1972

Цветя, медно менче, знаменцата-трибагреници, питка с шарена сол и портретите на св. Кирил и св. Методий. Бие първият училищен звънец за среща на новите ни първокласници в Българското училище към Посолството на България в Лондон.

P1010377

15 септември 2016 година!

DSCN1981

Отново сме в голямата зала на нашия дом – Българското посолство. Под венец от цветя на сцената пред родителите и гостите преминава редичката на порасналите наши азбукарчета. До вчера те се учеха прилежно в малката ни предучилищна група на г-жа Невяна Анастасова. И днес, в стройна редичка със знаменосец най-отпред, развели знаменцата на България, усмихнати се строяват, за да се превърнат от тази минута официално в големи хора: ПЪРВОКЛАСНИЦИ! Звучи химна на училището ни и за пореден път припяваме текста, написан от нашата госпожа Здравка Момчева, преподавател в гимназията:

“Училище на словото ни свято,
на майчината реч и любовта!”

DSCN1982

Такова ни е училището – свято, майчино! Г-жа Анастасова ми предава своите възпитаници и ме уверява, че са изключителни. Умни, добри, красиви. Ми то се вижда! Как хубаво ни изпяха и песничката за детенцето любаво, после песента с българската азбука (вече си я знаят-буквеницата наша), че и рецитираха “Бяла спретната къщурка”. А след това малкият цигулар Теодор ни поздрави с едно истинско танго.

DSCN1998

От името на посланик Константин Димитров приветствие поднесе г-жа Теофана Крайнина – зам.-посланик. Тук са и другите наши приятели и помощници – дипломатите: г-жа Мария Ангелиева – консул и председател на училищното ни настоятелство и г-н Светозар Димитров от политическа секция, отговарящ за културата и образованието.

DSCN2019

Нашите тържества не са много официозни. Те са си детски нежни празници, на които се шегуваме и веселим. Че за къде сме без усмивки и закачки?

DSCN1985

Но и сериозната работа си я вършим както си му е ред. Затова посрещаме нашите възпитаници с погача, но този път не с мед, а със солчица. Защото от сега нататък ученето ще е по-сериозно, може би и малко по-соленичко. Но така се расте, така се постига желаното.

P1010374

Отправяме подред нашите поздрави към децата и родителите. Аз ги уверявам, че до Нова година всички ще четат и пишат, г-жа Момчева им пожелава на добър час и казва, че ще ги чака да пораснат и да станат нейни гимназисти, г-жа Елена Роблес – хореограф и помощник – учител в 1-ви и 2-ри клас им споделя, че и нейните деца преди много години са научили и буквите, и езика ни в нашето училище, д-р Валентина Александорва – преподавател по история, им помагаше в предучилищната група Азбукарче и за малко се разделя с тях, но в 3-ти клас ще ги посрещне отново и заедно ще учат историята на България.

DSCN2039

Днес, на нашия празник, липсваше само нашата кака Деси – преподавателят ни по народни песни и ръководител на Лондонския български хор Десислава Стефанова. Но тя има сериозна причина да отсъства: заедно със своя хор, тя в момента е в България, за да изнесе прекрасни концерти с невероятния световноизвестен палав цигулар, изпълнител на класическа музика и джаз – Найджъл Кенеди!

DSCN2030

И знаете ли кое е най-хубавото в днешния 15-ти септември (освен децата и усмивките им)? Това, че всички родители идват и казват: “Тръпнем да дойдем на нашия си празник. В английските училища няма нищо такова. И вълнение там няма”.

DSCN2005

А тук, в нашата си лондонска България, е друго – обичаме, творим и вървим: деца, родители, учители, настоятели, дарители и покровители. И си пеем нашия училищен химн с гордост:

“Далечна и обичана Родино,
душата ти ще носим в песента.
Със теб вървим напред, за да ни има.
И пазим на предците паметта!”

DSCN2044

Снежина Мечева

директор на Българското училище към Посолството в Лондон,
говорител на АБУЧ

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.