Home » Авторски страници

Въпреки отнетите разрешителни, в “Миджур” в с. Горни Лом се извършват взривове

2016.09.01 Един коментар
Spread the love

Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”, Национално движение “Екогласност”, Независимото дружество за правата на човека, както и Димитър Димитров – баща на загиналия през 2014 г. при взрива в завод “Миджур”, с. Горни Лом, Михаил Димитров Илиев, са изпратили на 29 август т.г. до главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева сигнал, наречен телеграма, относно това, че въпреки отнетите разрешителни, в печално известния вече завод “Миджур” в с. Горни Лом се извършват взривове.

11

В сигнала се казва:

“НАСТОЯВАМЕ за спешни проверки по следните въпроси:

1. Защо фирма “Видекс” извършва взривове, когато е с отнети разрешителни?

2. След като производството от Прокуратурата е приключило и се работи по изготвяне на Обвинителен акт, защо площадката на завода се използва като нерегламентиран полигон за унищожаване на боеприпаси/оръжия, когато това е обикновена производствена площадка?

3. На какво основание извършителят на взривовете сам оценява себе си, че “Отделените газове ще са незначителни и няма да замърсят околната среда”? Къде е екологичният регулатор Министерството на околната среда и водите, който е държавният контролен орган с право на подобна оценка? Лошото е, че ни е известен безхаберният от дълги години факт, че МОСВ не разполага с апаратура за измерване на диоксини и фурани, които се отделят при подобни взривове и са с канцерогенен риск за човешкото здраве.”

Следва целият текст.

————————————————————————————————-

Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл

Изх. № 08-29/29.08.2016

Първото в България Независимо дружество за защита правата на човека
с патрон Илия Минев

Изх. № 08-29/29.08.2016

 

До Сотир Цацаров
Главен прокурор

До Бойко Борисов
Министър-председател

До Ивелина Василева
Министър МОСВ

До медиите

ТЕЛЕГРАМА

от Димитър Димитров – баща на загиналия Михаил Димитров Илиев на 01.10.2014 г. в завод “Миджур”, с. Горни Лом (следва тел. номер – б.р.)

от инженер-математик Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”, с адрес за кореспонденция: 3400 Монтана (следва точен адрес и тел. номер – б.р.)

от Огнян Цеков, секретар на първото в България Независимо дружество за защита правата на човека с патрон Илия Минев, с адрес: 3400 Монтана (следва точен адрес и тел.номер – б.р.)

Относно: В завод “Миджур” към фирма “Видекс” се извършват взривове в с. Г. Лом, съобщават от завода – въпреки отнетите им разрешителни

Уважаеми господа,

Известно е, че под личното наблюдение на Главния прокурор г-н Сотир Цацаров приключи в началото на м. юли т.г. досъдебното разследване № 51/2014 в Националната следствена служба (НСлС) и материалите са за решаване при прокурор Мирослав Костов от Окръжна прокуратура – Видин по преписка № 1279/2014 г.

През време на периода на разследването населението на с. Горни Лом бе уведомено с публична обява, подписана лично от Директора на НСлС и зам.-главен прокурор Евгени Диков, за извършените контролирани взривове под негов контрол на територията на завода.

Бихме искали да уведомим с настоящата телеграма компетентните институции, че в с. Г. Лом от 30.08.2016 г. до 02.09.2016 г. се извършват няколко на брой взривове, съгласно публична обява, подписана от служител на завод “Миджур” към фирма “Видекс”(Приложение към телеграмата – G.Lom-Videks). Същевременно същата фирма е с отнети от Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет лицензи/разрешителни за всякаква дейност с взривни вещества.

НАСТОЯВАМЕ за спешни проверки по следните въпроси:

1. Защо фирма “Видекс” извършва взривове, когато е с отнети разрешителни?

2. След като производството от Прокуратурата е приключило и се работи по изготвяне на Обвинителен акт, защо площадката на завода се използва като нерегламентиран полигон за унищожаване на боеприпаси/оръжия, когато това е обикновена производствена площадка?

3. На какво основание извършителят на взривовете сам оценява себе си, че “Отделените газове ще са незначителни и няма да замърсят околната среда”? Къде е екологичният регулатор Министерството на околната среда и водите, който е държавният контролен орган с право на подобна оценка? Лошото е, че ни е известен безхаберният от дълги години факт, че МОСВ не разполага с апаратура за измерване на диоксини и фурани, които се отделят при подобни взривове и са с канцерогенен риск за човешкото здраве.

Като ПОСТРАДАЛ и като длъжностни лица в обществени организации-представители на гражданското общество, ОЧАКВАМЕ Вашата незабавна намеса, след което да бъдем писмено уведомени за стореното от институциите, които Вие представлявате.

С уважение:

/п/

Димитър Димитров

Инженер-математик Петър Пенчев
член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” –
носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, и
зам.-председател на Национално движение „Екогласност”

Огнян Цеков
секретар на първото в България Независимо дружество за защита правата на човека
с патрон Илия Минев

————————————————————————————————————————

12

.

One Comment »

  • Петър Пенчев said:

    Прокуратурата не е била уведомена, значи има заличаване на доказателства под закрилата на МВР, в иначе продължаващото разследване – стана известно в късния следобяд.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.