Home » Авторски страници, българи зад граница

Участие на българската общност в Прага във фестивала “Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост”

2016.09.24 Няма коментари
Spread the love

Скъпи сънародници, намерете време в своята натоварена програма и посетете

„Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава“

24 септември 2016 г., от 10 до 17 ч.

Площада Мира (nám Míru)

14370440_1208857739173366_2496778728011757487_n

Там ще имате възможност да вземете участие в творчески работилници
да си нарисувате картина на коприна,
да опитате българска кухня,
да си купите различни неща,
да чуете хора “Гласове от България” с дирегент Радосвета Костова
и други изпълнения.

Да усетим града различно е не само пражки приоритет, което се потвърждава от многото включили се градове в цяла Чехия. Съседските тържества се провеждат от 2006 г. и се реализират в рамките на Европейската седмица на мобилността, която има за цел да насочи вниманието към ефекта от използването на обществените пространства и тяхното пропагандиране.

Българската общност в Прага, освен радостта от подкрепата на доброто дело, желае да се включи в рамките на Съседските чествания, организирани от Дома на националните малцинства, с богата и пъстра програма. Повод за това е и празникът в България, посветен на сестрите Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, който се празнува на 17 септември. Това е празник на милосърдието и съчуствието. В този ден, българските жени раздават хляб и плодове и всеки е добре дошъл в дома им. Ако някой има нужда да се „насочи“ към правене на добро, то това е денят, в който е добре, да подаде помощна ръка.

Фестивалните дни под надслова “Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава”, се провеждат в периода 17.09.2016 – 07.10.2016 г.

Тази година организаторът на фестивала, сдружението „Българска православна общност в ЧР“, взе решение да участва символично в акциите „Да усетим Михли различно“ и да представи българската общност чрез литературно кафе и уъркшоп, където участниците ще изградят символично дърво от протегнати ръце.

За осъществяването на основната идея – да правим добро и да подадем някому ръка за помощ в този ден, ще помогне и продажбата на изделията от уъркшопа по изкуствата и дарения от спонсори. Събраната сума (след отчитане на разходите за акцията), ще бъде предадена за подпомагане на възраснит, социално слаби граждани и семейства, български граждани, живеещи на територията на столицата Прага.

Да влее в живота на хората вяра, надежда, любов, мъдрост и разбирателство, в това размирно време, е задължение и не леко послание на изкуството и затова на Съседските тържества ще се представят много творци от различни националности.

 

Силвия Кръстева,

Прага, Чехия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.