Home » Е-Списание

Свети първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден)

2016.06.29 Няма коментари
Spread the love

indexНа днешния ден се чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, които имат основополагаща роля в развитието на Христовата църква. Те са ревностни разпространители на християнското учение, изтърпели много страдания и гонения. Наричани са “първовърховни престолници и вселенски учители“.

Петър (Симон Петър) бил беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро. Той е един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. За него Месията казва: „Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят“.

Павел (Савел) е роден в Тарс, Киликия. Той първоначално, изповядвайки юдейската религия, е бил сред гонителите на християните. Един ден път за Дамаск, той е бил осветен от видение, в което му се явява Иисус Христос и му казва: „Савле, Савле, защо ме гониш?”. Павел ослепява и е заведен обратно в града, където след три дни чудодейно е изцерен. След този преломен за него момент, Павел, от яростен противник на християните, се превръща в най-ревностен разпространител на християнството. Апостол Павел има големи заслуги за разкриването на универсалния характер на Христовото учение.

През 67 г. апостолите Петър и Павел намират смъртта си в Рим. Павел е разпнат на кръст, с главата надолу, а Павел, понеже е бил римски гражданин, е имал „привилегията“ да бъде посечен с меч. Това става по времето на император Нерон и неговите гонения срещу християните. Няколко века след смъртта на св. Петър и св. Павел в Рим, и след много други гонения на християни в Римската империя, Рим се превръща в център за християнството.

През IV век на място, което е било част от състезателната арена на император Нерон, е изградена първата сграда на базиликата „Свети Петър“, още по времето на император Константин Велики. През XV век старата базилика е съборена и преустроена. Изградена е сегашната сграда на базиликата „Св. Петър“, в чието архитектурно решение и в чийто стенописи оставят таланта си двама гении на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело.

640_35464e950f3e5aaf3c99324fa6d79057

Петровден в българските народни обичаи

Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле“. Сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

.

Днес имен ден имат:

Петър (означава камък, скала), Петрана, Петранка, Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава – пратеник), Камен, Кремена.

.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.