Home » Авторски страници, Е-Списание

Скандалът с лечението на български деца в чужбина и частните френски апартаменти

2016.04.21 Няма коментари
Spread the love
Павел Алексадров. Снимка: Булфото

Павел Алексадров. Снимка: Булфото

Над десет души от Фонда за лечение на деца в чужбина, сред които и директора на фонда Павел Александров, бяха задържани вчера в София при акция на главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и специализираната прокуратура. Арестите са били осъществени по обяд, малко преди насрочено заседание на фонда, на което е трябвало да бъдат разпределени нови пари за лечение на деца. Сред задържаните, освен директора Павел Александров, са и главната счетоводителка Велислава Гинчева, както и експерти с фамилии Горанова, Котева и Данков.

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са били отклонявани към лични сметки. Това са установили разследващите преди вчерашните арести. Срещу Павел Александров има сигнали, че е вземал подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение, и ги настанявал в негови апартаменти в чужбина, по-специално във Франция. Освен това Александров е вземал подкупи от родители на болни деца, които са му били носени лично на ръка. При акцията в неговия кабинет били открити пликове с пари.

Разследването по досъдебното производство по случая е за организирана престъпна група за корупционни престъпления.  Във връзка с тази поредна скандална новина, която дойде от България, е и коментарът, публикуван по-долу.

 

ЛЕЧЕНИЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Една вече на години българка, Маргарита Минофф, останала вдовица и наследила апартаменти от покойния си съпруг – французин, е начело на организация, действаща извън всякакъв контрол. Поканен бях през 1990 г. да посетя болната леля на моя приятелка от Варна. Адресът беше “Авеню де Версай” в Париж. Около десетина болни от рак български граждани ме наобиколиха, за да ми покажат мизерните условия, при които ги “лекуваха”. По няколко души в стая, обща тоалетна и само една баня за всички. Помолиха ме настоятелно да пиша и разоблича “далаверата”. От време на време болните биваха закарвани на преглед в една клиника в квартала “Сен Клу”. Клиниката беше собственост на ливанец, женен за българка.

На един прием в посолството видях собственичката на “апартаментите за болни” г-жа Минофф, под ръка с тогавашния министър председател Димитър Попов. Нито болните, нито техните близки виждаха някаква фактура. От тях се изискваха пари и още пари, докато трае лечението. Преди 6 години аз лично донесох плик на мой болен приятел, за да плати “лекуването”. Жена му беше продала имот в София, за да уреди сметката. Впоследствие разбрах, че собственичката е инвестирала и в други апартаменти на различни места в Париж. Явно бизнесът се разрастваше.

За нещастие повечето от “лекуващите се” заминават обратно в ковчези и всичко се потулва с времето. Цялата тази “медицинско-финансова въртележка” се върши извън френската система за лекуване на онкоболни. Зловещият триъгълник: Министерство на здравеопазването – апартаментите за болни и клиниката в “Сен Клу” са чисто българско изобретение, ползващо незнанието и надеждата за живот. Този “триъгълник” е извън всякаква отчетност пред френските или български данъчни власти. От друга страна, скръбта и разочарованието на близките на починалите им пречат да търсят отговорност. Написах тези редове, защото в България избухна скандал, свързан с лекуване на деца във Франция, настанени в частни апартаменти..

 

Божидар Чеков,

Париж

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.