Home » Авторски страници, българи зад граница

Родопски песни огласиха Оксфорд

2016.04.18 Няма коментари
Spread the love

1

При голям интерес премина първата от поредицата срещи с българската общност в Англия на гайдаря и майстор на каба гайди от град Чепеларе Илия Учиков и певицата Мариана Евтимова. Пред учениците и родителите от българското училище „Слово“ и българи от Оксфорд по уникален начин бе представена родопската народна музика и традиционният народен инструмент –каба-гайдата.

2

Учениците и гостите бяха омаяни от срещата с гайдаря и родопската певица, които с талант и любов съхраняват народните традиции и фолклор. Звукът на гайдата огласи сградата, а песните за юначни хайдути привлякоха зрители и от съседното японско училище.

7

Красивите родопски песни и музиката на гайдаря стоплиха сърцата на учители, родители, гости – върнаха ни към корените ни и спомените за невероятните български планини. Накрая всички искаха да се снимат с гостите, така красиви в автентичните си носии. По стар български обичай завършихме срещата с едно хоро, на което се хванаха малки и големи.

8

Д-р Валентина Александрова-Кирова,

ръководител на българското училище „Слово” в Оксфорд

Още снимки от събитието:

9

3

4

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.