Home » Авторски страници

Премиера в София на “Черга пъстроцветна”

2016.04.08 Няма коментари
Spread the love

Излезе от печат литературен сборник с творби на 66 български автора от три континента

82-420x609

Сборникът се нарича „Черга пъстроцветна” и неговата софийска премиера ще бъде на 15 май 2016 г., неделя, от 18 ч. в Литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата. Книгата ще бъде представена от проф. Пламен Павлов и от редактора Мариана Христова. Художник на корицата и модератор на събитието е Катя Донкова. Предпечатната подготовка е дело на Сия Карагьозова, която за съжаление не дочака да види тази премиера. Книгата е отпечатана от издателство „Симолини“. Организатор на премиерата е дарителски проект “Черга пъстроцветна”.

Ето какво споделя за начинанието, довело до създаването на тази книга, член на екипа на дарителския проект:

“Не е ли именно това смисъла на всяко нещо, което правим в този живот? Да оставим след себе си нашите дела. Чудесно е, че Сия в последните дни от живота си намери за важно да се занимава с предпечатната подготовка именно на “Черга шарена”. Това означава, че за нея книгата си е струвала отделеното й време. Ангел (с псевдонима Пурко) също е намерил сили да даде съгласие за своя публикация и да стане част от книгата в последните месеци от своя живот. Мисля, че няма и не може да има по-голяма оценка, ако не за книгата, то за идеята, която стои зад нея. За мен тази идея е Общо дело. Кога за последен път сте чули стотина българи да направят нещо заедно на доброволни начала? Ей така, просто заради идеята. “Черга пъстроцветна” за мен е един пример, че българите са все още способни да вярват в доброто.“

Литературен клуб "Перото"

Литературен клуб “Перото”

На премиерата на „Черга пъстроцветна“ в София са поканени всички автори, чиито творби са влезли в сборника, и които имат възможност да дойдат в клуб „Перото“ в НДК на 15 май. Поканени са и членовете на фейсбук група „Литературни откровения“ (www.facebook.com/groups/598540723579996/), които участваха цяла година в номинирането и оценяването на разкази и стихотворения от различни автори. Както разбира се и всички почитатели на българската литература, които пожелаят да дойдат.

ОЩЕ ЗА КНИГАТА

В изтъканата от 66 български автора от различни градове и страни по света литературна „черга“ са събрани заедно 100 творби, излизали в продължение на 50 седмици в специална литературна рубрика (www.eurochicago.com/otkroveniya/) на базираното в Чикаго българско емигрантско издание www.Eurochicago.com. Всички творби от литературната рубрика, публикувани в изданието през 2015 г., са били номирани и оценени за публикуване от други автори и читатели.

Сборникът, събрал всички тези творби, излиза благодарение на безкористното спомоществувателство на обикновени българи в САЩ, обичащи българската литература. Благодарение на тези български емигранти, някои от които даже не пожелаха да обявим техните имена, не само бе платено създаването на „Черга пъстроцветна“, но и книгата ще се разпространява безплатно.

ОЩЕ ЗА АВТОРИТЕ

В разказите и стихотворенията, събрани заедно в тази книга, се оглеждат въображението, тревогите, иронията и смеха на различни самобитни пера. На прохождащи и на утвърдени автори. На българи от разни краища на страната и разни краища на света, чиито свързващи нишки с Отечеството са болезнено живи. Оглежда се тъгата на емигрантите, оставените далеч родители, опустелите къщи, мъката на оцеляващите в родината, социалните язви, духовните търсения, политически иронии за бивши и сегашни „Големи братя“, както разбира се и вечната тема за стремежа на хората да обичат и да бъде обичани. Оглежда се по някакъв начин и българското вчера и днес.

Литературната география на сборника съдържа творби на автори, живеещи в България САЩ, Германия, Гърция, Испания, Великобритания, Нова Зеландия и др. 50 разказа и 50 стихотворения са изтъкали заедно една годишна „пъстроцветна черга“ от слово, чиито нишки се надяваме, че ще минат не само през очите, но и през сърцата на отворилите книгата читатели.

ОЩЕ ПРЕДСТАВЯНИЯ

Екземпляри от „Черга пъстроцветна“ ще бъдат занесени и на XII Световна среща на българските медии, която тази година ще бъде в Прага, Чехия. Представители на български медии в различни страни по света ще имат възможност да видят този литературен сборник и да разберат как той е бил създаден. Планира се по-нататък книгата да има своя премиера и в Чикаго.

 

Дарителски проект „Черга пъстроцветна“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.