Home » българи зад граница, Избрано

Награда “13 века България” за български вестник в Украйна

2015.11.07 Няма коментари
Spread the love

Дора Костова,издател на в. “РОДЕН КРАЙ” в Украйна, получи годишната награда на НДФ “13 века България” за популяризиране на българската култура в чужбина

.

Десимира Миткова, БТА

bta2015a014аАтина, 7 ноември. Дора Костова, която 26 години издава вестник “Роден край” в Украйна, получи годишната награда на НДФ “13 века България”, за принос в разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина за 2015 г. Отличието й беше връчено по време на Единайсетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и АБМС, в гръцката столица Атина.

Много съм благодарна за тази награда, тя ще бъде една голяма оценка за българите в цяла Украйна и едно поощрение за тях, че са останали българи, отбеляза Костова при награждаването, като посвети наградата на всички бесарабски българи:

“За осем-девет поколения, които вече са напуснали историческата родина, не е толкова лесно да се върнат към извора на българското, но все пак българите си знаят, че са българи. Езикът си е архаичен език, езикът е смесен, но, за да ги върнем в тези измерения, които напълно съответстват на българските ценности – това е вестинкът.”

Изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Митко Тодоров, който връчи наградата, коментира, че е много трудно да се определят наградени сред толкова усилено и активно работещи медии сред нашите общности.

Управителният съвет на НДФ “13 века България” е съгласен тази награда да стане традиционна. Следващите месеци фондът ще предложи статут на наградата и начини на номиниране, тъй като желанието ни е участниците и работещите в медиите да бъдат част от тези, които номинират, съобщи Димитров.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.