Home » Авторски страници

Международен конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”

2015.11.22 Няма коментари
Spread the love

Untitled88

Конкурсът за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие” започва като регионален през 2000 г. Постепенно обхватът му се разширява и от 2006 г. той вече е международен. В предходните му издания са участвали близо 8500 деца от около 90 населени места в България и от 30 държави на 3 континента, сред които Италия, Индия, Кувейт, Молдова, Русия, САЩ, Хонконг, Казахстан, Норвегия, Холандия, Шри Ланка, Индонезия, Иран, Испания, Китай, Латвия, Русия, Полша, Португалия, Сърбия, Турция, Украйна, Филипините, Чехия и др.

Децата могат да участват, като изпратят рисунките си на адреса на община Монтана – Община Монтана, ул. “Извора” 1, 3400 Монтана, и да попълнят апликационна форма за конкурса. В своите творби децата могат да изобразят своите представи за музиката и танците на нашия народ. Предвид факта, че конкурсът е съпътстваща изява на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев”, ще бъдем радостни, ако детските творби са фокусирани върху тази тема.

Участниците ще се съревновават в две възрастови групи – от 7 до 11 години и от 12 до 15 години. Наградите ще бъдат плакети от конкурса и грамота. Победителите ще бъдат гости на Община Монтана по време на Дико-Илиевите празници догодина, като ние ще поемем разходите им по престоя в нашия град от 27 до 29 май 2016 г. Това ще е истинско преживяване за тях и ще им харесва. Най-важното обаче е, че ще се радват на признанието на талантите им.

.

Нели Василева,

гл. експерт в Община Монтана

————————————————————————————————————————

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът за рисунка “Тъпан бие, хоро се вие” е съпътстваща изява на празниците на духовите оркестри “Дико Илиев”. Неговата цел е подчинена на мисията на това значимо културно събитие. Съгласно неговия статут, то цели да запази богатите традиции на духовите оркестри и да популяризира творчеството на самобитния композитор Дико Илиев. В него участват с 30-минутна програма професионални и любителски духови оркестри от страната и чужбина без възрастови ограничения, както и мажоретни състави. Празниците нямат конкурсен характер. Те се провеждат на всеки две години.

Конкурсът за рисунка “Тъпан бие, хоро се вие” цели също да провокира вниманието на подрастващите към самите празници, към духовите оркестри и творчеството на Дико Илиев, към музикално-танцовото богатство на България. Активното познавателно отношение към темата на конкурса ще способства за съхраняване на културната памет като източник на духовна принадлежност и национално самочувствие в глобализиращия се свят. Всяко издание на конкурса има различен тематичен фокус, който се формулира от организаторите като подзаглавие към вече добилото известност заглавие “Тъпън бие, хоро се вие”.

а) Условия за участие в конкурса за рисунка. В конкурса могат да участват деца на възраст от 7 до 15 г., които при класирането ще бъдат разделени на 2 възрастови групи:

– І възрастова грапа – от 7 до 11 г.;

– ІІ възрастова група – от 12 до 15 г.

Всеки участник може да се представи с не повече от 3 рисунки за децата от І възрастова група – на формат 25 х 35 cm, а за участниците от ІІ възрастова група – на формат 35 х 50 cm. Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите. Те се представят или изпращат по пощата на организаторите най-късно до 1 април в годината на фестивала, на адрес: ул. “Извора” 1, Община Монтана, 3400 Монтана.

б/ Журирането се осъществява от 5-членно жури, определено от организатора. Решенията на журито са окончателни и неоспорими.

в/ Критерии за оценка:

– естетически качества на рисунката;

– самостоятелност на работата;

– идеен замисъл.

г/ Наградите, определени от професионалното жури, са по 3 за всяка възрастова група:

– I място – статуетката на празниците и грамота

– II място – плакет и грамота

– III място – плакет и грамота

Журито присъжда десет колективни награди на институции (училища, школи, клубове) – диплом за комплексно представяне.

Журито не е длъжно да присъжда всички награди. На всяко от призовите места (първо, второ и трето) журито класира по двама участници – един от България и един от чужбина. Професионалното жури, в зависимост от числеността и качеството на получените рисунки, определя квота от участниците, които да получат поощрителни награди – диплом за отлично представяне.

Наградите на отличените участници в конкурса за рисунка “Тъпан бие, хоро се вие” се връчват в тържествена обстановка при откриването на празниците на духовите оркестри “Дико Илиев”. На церемонията се поканва и министъра на културата. В случай, че децата от чужбина не могат да присъстват, на церемонията по награждаването се поканват културните аташета на посолствата на съответните страни, за да получат наградата им. Творбите на отличените деца се предават на Художествена галерия “Кирил Петров” и зачисляват към фонда на галерията в раздел “Детско изкуство”.

Творбите на участниците, класирани на първите 50 места, се показват на изложба в експозиционна зала “Кутловица” на дружество на художниците “Тенец” – Монтана. Изпратените творби не се връщат на авторите им.

д/ Организация на конкурса.

Като организатор Община Монтана поема ангажимента за разгласа на конкурса чрез писма до училищата, школите в страната, и прес-съобщения до медиите; поема отговорността за събиране на рисунките и организиране на журирането; осигуряване на грамотите, дипломите и връчването на наградите; подреждането на изложбата от детски творби; разгласа на резултатите от конкурса. Община Монтана поема разходите по престоя по време на празниците (2 хранодни и 2 нощувки) на участниците, класирани на първо място в І и ІІ възрастова група, както и на един възрастен придружител (учител или родител), който ще пристигне с детето победител на празниците. Пътните разходи са за сметка на самите наградени участници.

АПЛИКАЦИОННА ФОРМА за участие в „ТЪПАН БИЕ, ХОРО СЕ ВИЕ” можете да намерите в сайта на фестивала.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.