Home » Авторски страници, българи зад граница

Гражданско движение ВИА до Симеон Стоилов и Даниел Митов

2015.09.30 Няма коментари
Spread the love

Гражданско движение ВИА – “Висока избирателна активност” изпрати днес до българския генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов, с копие до министъра на външните работи Даниел Митов, Отворено писмо.

Untitled11В писмото се казва: “Пишем Ви това писмо и като отворено чрез медиите, както поради физическата невъзможност да го подадем навреме по определения ред, преди крайната дата посочена в Хронограмата на референдума – 29.09.10.2015 г., до която дата съгласно т. 34 от същата Хронограма и на основание чл. 13, т. 3 от ИК, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение до ръководителите на ДКП за местоположението на избирателните секции извън страната, така и с мисълта това наше писмо да достигне до всички българи, живеещи в щата с най-голямата българска общност на територията на САЩ – щат Илинойс.”

Както и: “На територията на САЩ при миналогодишните парламентарни избори бяха образувани 42 избирателни секции. В 18 от тях имаше по по-малко гласоподаватели, отколкото са остатъците от горниците над 500 за секциите „Дес Плейнс-1” и „Дес Плейнс-2”. Правим тези сравнения, за да бъдем още по-убедителни в нашето искане към Вас, уважаеми г-н Генерален Консул, да изпратите мотивирано предложение до Централната избирателна комисия към определеното от нея място за гласуване Дес Плейнс да бъдат образувани още две допълнителни секции за гласуване и общо да станат 4 избирателни секции за предстоящия национален референдум.”

Следва целият текст.

 ——————————————————————————————————————————————

ДО

Г-Н СИМЕОН СТОИЛОВ
ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЧИКАГО, САЩ

КОПИЕ ДО

Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ
МИНИСТЪР НА
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СТОИЛОВ,

Към Вас се обръщат представители на Гражданско движение ВИА – „Висока избирателна активност”, Калифорния и Илинойс, САЩ.

Пишем Ви това писмо и като отворено чрез медиите, както поради физическата невъзможност да го подадем навреме по определения ред, преди крайната дата посочена в Хронограмата на референдума – 29.09.10.2015 г., до която дата съгласно т. 34 от същата Хронограма и на основание чл. 13, т. 3 от ИК, организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение до ръководителите на ДКП за местоположението на избирателните секции извън страната, така и с мисълта това наше писмо да достигне до всички българи, живеещи в щата с най-голямата българска общност на територията на САЩ – щат Илинойс.

За предстоящия национален референдум на 25 октомври 2015 г. ЦИК със свое решение № 1828-МИ/НР / 04.09.2015 обяви 5 места в щат Илинойс, в които ще се образуват секции за гласуване на основание чл. 14, т. 3 от ИК: Дес Плейнс, Шамбърг, Шилер парк, Чикаго и Медисън.

На проведените миналата година предсрочни парламентарни избори в тези 5 места за гласуване в щат Илинойс, само в Дес Плейнс бяха образувани 2 избирателни секции, а в останалите 4 места по една секция. Във всичките 6 избирателни секции за щат Илинойс, само в двете секции в Дес Плейнс имаше по повече от 500 гласоподаватели и общо за двете секции в мястото за гласуване Дес Плейнс избирателите бяха 1379, като съответно в секция „Дес Плейнс-1” – 729, а в секция „Дес Плейнс-2” 650 избиратели.

Съгласно чл.15 от Изборния кодекс, когато броят на избирателите по чл. 14 е повече от 500, се образуват толкова избирателни секции, колкото пъти числото 500 се съдържа в броя на избирателите. При наличие на остатък може да се образува допълнителна секция.

На територията на САЩ при миналогодишните парламентарни избори бяха образувани 42 избирателни секции. В 18 от тях имаше по по-малко гласоподаватели, отколкото са остатъците от горниците над 500 за секциите „Дес Плейнс-1” и „Дес Плейнс-2”.

Правим тези сравнения за да бъдем още по-убедителни в нашето искане към Вас, уважаеми г-н Генерален Консул, да изпратите мотивирано предложение до Централната избирателна комисия към определеното от нея място за гласуване Дес Плейнс да бъдат образувани още две допълнителни секции за гласуване и общо да станат 4 избирателни секции за предстоящия национален референдум.

Нашето предложение, уважаеми г-н Стоилов, е тези две допълнително образувани секции да бъдат в района на Дес Плейнс и конкретно в

– Елк Гроув Вилидж и
– Нейпървил.

При образуване на повече избирателни секции за дадено определено място за гласуване изборният процес протича по-спокойно, без моментни струпвания на избиратели и, което е най-важно, получава се по-висока избирателна активност.

Предстоящият пети по ред, в най-новата история на страната ни, национален референдум е ВОТ за българите в чужбина!

С масовото си участие в референдума на 25.10.2015 г., ние – българите в чужбина ще покажем, че мислим за Родината и искаме да бъдем активен участник във вземането на важни решения, където и да се намираме по света.

С уважение,

Генчо Лазаров
координатор за
Гражданско движение ВИА – „Висока избирателна активност”
Феърфийлд, Калифорния

29 септември 2015

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.