Home » Авторски страници, българи зад граница

Първият учебен ден в Българското училище към посолството в Лондон

2015.09.17 Няма коментари
Spread the love

За двадесет и осми път Българското училище към Посолството на България в Лондон отваря врати за новата учебна година. Преди десетилетия на този ден се сбираше цялото училище. Днес, на 15 септември, понеже учениците ни са над 250, първият учебен ден е посветен само на нашите нови първокласници. Те заслужават най-голямото внимание, защото преминават от групата на малките ни в „Азбукарче” в редиците на голямото училище.

IMG_5599 (Small)

Българското посолство в Лондон е наш дом и винаги на този ден в салоните му, под светлините на кристалните полилеи и усмивките на всички, дошли да празнуваме, се сбираме дечица, родители, учители, дипломати. Ухае бялата погача и жлътналият се медец – чакат малките устенца да ги куснат за добре дошли. Да ни е меденка годината на учение и приятелство, която тръгва от днешния ден.

IMG_5572 (Small)

Госпожа Анастасова строява новия първи клас. Повечето деца са нейните възпитаници от предучилищната ни група. Имаме и новинки. Голям ще ни е класът – 29 многознайковци тръгват с нас в света на българските букви.

IMG_5587 (Small)

Строили сме се ние, учителите, под венче от цветя, закичено с голяма червена шестица. Запява нашата ангелогласна кака Деси Стефанова, ръководител на Лондонския български хор, нашият преподавател по народно пеене. Няма по-хубав български химн за такъв момент – великолепната народна песен „Изгреяла ми ясна звезда” (Боже, како Деси! Тоя твой глас… Сякаш долините и планините на родината влизат при нас, запяват и душите ни: България! България! Лондон – България!)

Цялата зала е настръхнала, децата в редичка следват знамето на училището и се промушват под шестицата, за да са все отличници.

IMG_5579 (Small)

Приветствам ги с възможно най-добрите си слова – и тях, и родителите. Душата ми грее, грея и аз в родопската си носия, дар от милите ми колежки. Колко е българско, колко е весело, колко е празнично. Госпожа Анастасова призовава децата и всички – родители и учители запригласяме с тях „Родна реч, омайна , сладка…”. А после със знаменца в ръцете първокласниците ни запяват „Знамето ни е трицветно”.

IMG_5594 (Small)

Букварите са прегърнати, питката с медеца е поднесена от г-жа Елена Роблес – нашия хореограф; г-жа Александрова – преподавател по история, поздравява децата и благодари на дипломатите за грижата им към училището; г-жа Здравка Момчева пожелава успех в учението и обещава на децата да ги изчака да пораснат, за да ги посрещне в гимназията ни.

IMG_5576 (Small)

Удряме школското звънче, че всички да чуят: „Родино, децата в Лондон започват своя час по България!”

 

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството ни в Лондон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.