Home » българи зад граница, Избрано

200 хиляди македонци чакат за български документи

2015.09.07 Няма коментари
Spread the love

Людмил Илиев, в. “Сега”

.

zx450y250_2372584Поне 200 хиляди македонци искат да станат българи. Такава е оценката на председателя на парламентарната комисия за българите в чужбина Румен Йончев. Депутатите в спецкомисията обмислят мерки, с които да прецизират процедурата по признаване на българския корен на хора от историческите български общности зад граница.

Издаването на удостоверения за произход е особено проблематично през последните 2 години заради конфликта между Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и Съвета по гражданство към правосъдното министерство. Причината е в направените разкрития в края на 2014 г., че агенцията е издала голям брой такива документи на чужденци, без да поиска от тях адекватни доказателства, че имат българско родословие. Удостоверенията улесняват много процеса по получаване на българско гражданство. Затова съветът фактически замрази преписките по молби за гражданство, придружени с такива документи, докато подателите не ги подкрепят с доказателства.

Това разгневи както ДАБЧ, така и ресорната парламентарна комисия, които обвиниха правосъдното министерство, че нарушава закона, като отказва да признае административни актове на друг държавен орган. Министър Христо Иванов пое ангажимент в средата на май да представи до един месец пълен доклад по казуса, но заради вълненията около конституционната реформа това така и не случи.

Румен Йончев съобщи пред “Сега”, че очаква министърът да се яви пред неговата комисия следващата седмица (има насрочено заседание тази сряда, на което поканен правосъдният министър – б.р.), за да обмислят заедно мерки по въпроса. В противен случай депутатът ще внесе промени в закона за българите, живеещи извън страната, с които да се позволи удостоверения за произход да се издават и въз основа на нотариално заверена декларация, съдържаща обстоятелствата, които доказват българския корен. Проверката за точността на изложените в документа факти ще се възложи на ДАБЧ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.