Home » Авторски страници

Филм и дискусия в памет на Пламен Горанов

2015.06.05 Няма коментари

Социален център “Аделанте” в София кани на 11 юни тази година, четвъртък, от 20 часа местно време, на прожекция на късометражния филм “Пламен”, посветен на Пламен Горанов, която ще бъде последвана от дискусия. Чрез интервюта с най-близките приятели на Пламен и с журналисти, отразили случая в България и чужбина, този филм проследява какво накара Пламен да протестира, което доведе в крайна сметка до смъртта му.

Untitled2

В началото на 2013 г., разгневени от непосилно високите сметки за електричество и отопление, хиляди българи излязоха по улиците на страната в най-големите масови протести след 1989 г. Освен огромните ежедневни демонстрации, блокади на пътища и сблъсъци с полицията, протестите съдържаха и един тревожен елемент, непознат за българската история: самозапалването на седем български граждани.

Един от тях беше тридесет и седем годишният височинен работник и фотограф Пламен Горанов, чийто последен и фатален акт на протест бе на 20-ти февруари същата година във Варна.

Мнозина смятат, че решението му беше продиктувано не от икономически затруднения, а от моралното му самосъзнание. По тази причина постъпката му привлича много повече внимание от останалите случаи на самозапалване.

Чрез интервюта с най-близките приятели на Пламен и с журналисти, отразили случая в България и чужбина, този филм проследява какво накара Пламен да протестира, водейки в крайна сметка до смъртта му.

Прожекцията ще бъде придружена от дискусия, в която ще поговорим за това какво се случва две години по-късно, за какво загинаха хората като Пламен, забравени ли са те и какво правим ние днес, след затихването на протестите.

Център “Аделанте” се намира на ул. „Гурко“ № 27 в София, сградата във вътрешния двор. Входът е свободен, както винаги.

10557312_883817041657403_1186939405247146172_n

Социален център “Аделанте”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.