Home » Авторски страници, българи зад граница

Великденският фестивал в Босилеград отличен сред най-добрите европейски фестивали

2015.05.23 Няма коментари
Spread the love

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – БОСИЛЕГРАД ПОЛУЧИ ПРИЗНАНИЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ФЕСТИВАЛИТЕ

11053094_1671053963113479_5167016645096232348_n

По програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE) – www.effe.eu, която бе инициирана от Европейската асоциация на фестивалите (EFA), МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ вече е част от най–добрите Европейски фестивали и получи EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година. По този начин нашият фестивал влезе в първата генерация от фестивали с това престижно признание, между 761 фестивала от 31 европейски страни, между които се намират още 21 прочути фестивали от Сърбия. (Повече информация за фестивалите може да намерите тук – http://www.effe.eu/node/69)

11108677_1671054049780137_3718265852513840797_n

Всички фестивали, които получиха това признание, бяха избрани на конкурс, разписан в края на миналата година, а окончателните резултати бяха обявени в средата на май 2015 г. Нашата кандидатура бе одобрена от международни експерти на национално ниво, които се водеха най–вече от художествените качества и значението върху местното, национално и международно ниво. Благодарение на тази инициатива, известни световни фестивали, както и малките фестивали, със своите качества получиха възможност да бъдат заедно, част от едно културно богатство на Европа.

„Особено сме щастливи, че получилите EFFE знака се отличават със своите качества, имат влияние на локално, национално и международно ниво, и представляват широк спектър от жанрове и инициативи за своите зрители“ – изтъкна председателят на международната комисия, директорът на лозанския Vidi театър, г-н Венсан Бодрлийер.

Всички фестивали ще бъдат представени в печатно и електронно издание, Гид на фестивалите в Европа за 2015 – 2016 г. през това лято, а церемонията по официалното награждаване ще се проведе през септември тази година. По този начин европейската фестивална общност по-добре ще контактува помежду си, както и със своята публика. Чрез развитие на общността и творчеството в рамките на своите възможности, фестивалите правят Европа едно по-добро място.

„Обединението в една общност, представлява огромно богатство за европейската култура и тя живее благодарение на различните фестивали.“ – каза г-н Дарко Брлек, председател на Европейската асоциация на фестивалите.

Значението на това признание за нашия фестивал и за Босилеград е огромно, а организаторите на фестивала са много щастливи и горди от своите постижения.

„След 22 години упорит труд, посветен изцяло за развитието на Великденския фестивал, получаваме това огромно международно признание. За нас това е от огромно значение, потвърждава правилния път, по който фестивалът се развива. Същевременно това признание ангажира всички нас: организаторите и всички, които помагат фестивала, допълнително да се мотивираме и още по-отговорно да развиваме идеята за Великденската приказка в Босилеград, започнала през далечната 1994 г. Използвам момента за да благодарим на всички, които през годините подкрепяха фестивала.“ – каза Александър Димитров, председател на сдружение „ГЛАСи главен организатор на Великденския фестивал.

 

Сдружение “ГЛАС” – Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.