Home » Авторски страници

Въпросът за черквата-костница в Батак стигна до Върховния съд

2015.05.23 Няма коментари
Spread the love

В навечерието на честванията на 139-та годишнина на Априлското въстание в Батак, на 15 срещу 16 май т.г. Административен съд – Пазарджик отхвърли жалбата на Културно-историческо дружество “Будител” – Батак срещу решение № 490 на Общински съвет – Батак, с което незаконно бе прехвърлена Мавзолея костница “Св. Неделя”- паметник на културата от национално значение, публична държавна собственост. Според нас, като жалбоподатели, от Общински съвет – Батак са превишили правата си, като са се разпоредили с имот от национално значение – публична държавна собственост.

Untitled7

КИД “Будител” обжалва определението на Административния съд – Пазарджик пред Върховния административен съд (вж. тук – жалба на КИД Будител). Смятаме определението на АС – Пазарджик за необосновано, че прехвърлянето на имота не накърнявало нашите права и свободи, и достъпа до него?! А съставянето на документи с невярно съдържание от община Батак не се коментират?! Такъв е акт №110/2000 г. на Община Батак, с който е присвоен имот Историческа църква, без това да е предхождано от акт на Министерски съвет за раздържавяване на имота и понижаване на неговия статут.

Ако съдиите от ВАС – София вземат в предвид документите, доказващи публичната държавна собственост на Мавзолея-костница в Батак, то Държавата незабавно трябва да възстанови правата си над тази светиня. Тя е завещана от преживелите Априлското въстание батачани от 1876 г. не на свещениците, а на всички български граждани, като Паметник на свободата, за да се помни и не се повтарят никога повече в историята на човечеството жестокото и кърваво клане в Батак, масово изтребление, извършено от османската власт, само защото българите поискаха да бъдат СВОБОДНИ!

Защитата от страна на КИД “Будител” се поема от адвокат Николай Банков.

.

Веселин Станков,

секретар на КИД “Будител”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.