Home » Авторски страници

Спас Ташев: Клишето “славянска писменост”

2015.05.26 Няма коментари
Spread the love

Коментар на Спас Ташев във Фейсбук, написан на 24 май т.г.

.

________И тази година за пореден път редица български медии без много да мислят обявяваха 24-ти май като ден на славянската писменост и българската просвета и култура.

Славянска ли е писмеността ни?

Днес кирилицата е в основата на азбуките на 7 славянски държави: България, Македония, Черна гора, Сърбия, Украйна, Беларус и Русия.

Други 6 славянски държави: Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Словакия, Чехия и Полша пишат на латиница.

Доскоро на кирилица пишеха в неславянските държави Молдова, Азърбайджан, Казахстан и др., но с разпадането на СССР постепенно преминаха към латиница.

В Монголия, която не е славянска държава, официалната азбука е на кирилична основа.

Следователно кирилицата далеч не е обща за всички славяни, а в същото време се използва и от неславяни. При това положение нямаме никакви основания да наричаме кирилицата “славянска азбука”.

За разлика от глаголицата, която е създадена във Византия, кирилицата е създадена в България за нуждите на българската държава. В България за първи път в света тя става официална държавна писменост, поради което езикът се нарича български, а азбуката е българска. От България впоследствие се разпространява в някои други славянски държави, но това не променя същността на езика и азбуката.

Май е време да станем наистина българи, а не фили и фоби.

Честит 24-ти май, ден на българската писменост, просвета и култура.

 .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.