Home » Авторски страници

Микеле Костабиле: Не искам да умра в български затвор

2015.05.25 Няма коментари
Spread the love

Италианският гражданин Микеле Костабиле, за който нашето издание писа преди време (вж. тук), е подал молба за помилване до президента на Р. България Росен Плевнелиев. Микеле Костабиле е бил осъден преди време на 10 години лишаване от свобода за контрабанда на 480 г кокаин, който е бил намерен в автомобила му на 8.09.1998 г. на ГКПП „Калотина“. Мекеле е преминал преди 16-17 години през България на път за Германия, играейки ролята на „муле“. Той е задържан на ГКПП „Калотина“ през септември 1998 г. и по-късно осъден от Софийския окръжен съд.

Костабиле прекарва години наред зад решетките в България, без да може да разчита на ничия чужда помощ, без да има дори с кого да си поговори, защото не знае български. Само неколцина състрадателни към съдбата му българи са се опитали в последните години да му помогнат в това да не се чувства съвсем сам в една чужда за него страна, в нито има кой да му дойде на свиждане, нито има кой да го попита от какво има нужда.

Микеле Костабиле е подавал два пъти молба за прехвърлянето му в италиански затвор, защото в България няма приятели и роднини. За съжаление от Италианското министерство на правосъдието му отказват и Микеле продължава да излежава присъдата си в Централния софийски затвор. (В Присъда № 34 от 16.10.2002 г. на Софийски окръжен съд, с която е осъден Костабиле, пише: „Признава подсъдимия Микеле Костабиле, италианец, гражданин на Република Италия, роден на 01.10.1954 г. в гр. Торе дел Греко – Италия, за виновен…”. Но от италианското Министерство на правосъдието, Департамент по съдебни въпроси, Генерална дирекция за наказателни дела, заявяват, че: „Лицето няма трайно установени отношения с италианската държава”…)

В молбата си до българския президент, заведена 21.05.2015 г. в президентската администрация, Микеле Костабиле пише, че до издаването на присъдата си в България не е бил неосъждан, че не е нанесъл вреда на български граждани или на държавата България, и че вече е излежал повече от половината от присъдата си. Че е стар и болен, с тежка форма на диабет, но няма средства да си купи лекарства и да се лекува. Че е сам, в чужда страна, без приятели и роднини, които да му помогнат. Както и че, за негово голямо учудване и съжаление, неговата родина Италия, в лицето на италианското Министерство на правосъдието, да пъти е отказало на молбата му да бъде прехвърлен в италиански затвор.

„Уважаеми г-н Президент, отчаян съм. Моля Ви да ме помилвате. Аз съм стар, тежко болен и сам. Не мога да извърша, а и дори не помислям да извърша каквото и да било друго престъпление. Моля се на Бога само да се прибера в родината си и да доизживея, доколкото мога, дните си. Не искам да умра в български затвор…“ – така завършва молбата на Костабиле до българския президент.

Факсимиле от молбата на италианският гражданин Микеле Костабиле до българския президент Росен Плевнелиев може да се види по-долу.

001

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.