Home » Авторски страници, българи зад граница

Български празник в Женева

2015.05.29 Няма коментари
Spread the love

На 23 май, с един ден предварително, в сградата на Постоянното представителство на Република България при ООН в Женева, се събраха много българи, за да отпразнуват най-светлия ни празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

181-2

Празникът беше организиран от българското училище в Женева. Освен учениците и родителите, в тържеството се включиха няколко видни български музиканти, живеещи и работещи в Швейцария.

Ансамбълът за български народни танци, в който, освен българи, участват швейцарци, англичани, японец и хора от други националности (характерна особеност за Женева, където има смесица от най-различна култури и езици), както и служители от мисията на Р. България към ООН.

183-2

Посланик Иван Пиперков поздрави всички за празника и започна тържественият концерт, открит с изпълнение на „Химн на светите братя Кирил и Методий”. След това децата от нашето училище изиграха една ръченица, направиха солови изпълнения на китара, на флейта („Хубава си, моя горо”), на известни и обичани български песни („ Я, кажи ми, облаче ле бяло”, „Моя страна, моя България”). Последва изпълнението на цигулка, пиано и виолончело, на българските музиканти.

252-300x200

На тържеството ни присъстваха и деца от българското училище „Иван Вазов” в гр. Лион – Франция, придружени от техни учители и ръководители. Те бяха голямата изненада за гостите на това събитие. Бяха с чудесни носии и ни изпълниха няколко стихчета и няколко чудесни народни и модерни танца.

306-300x200

Концертът завърши с танцьорите от Ансамбъла за народни танци, към чиито хора се присъединихме всички и със солово изпълнение на „Многая лета” от вече пенсионирания български певец от женевската опера.

285

След песните и танците имаше вкусна почерпка с много разнообразна битова трапеза, подготвена от родителите, и вкусна скара, за сервирането на която ни помогнаха и служителите от Постоянното представителство на Р. България при ООН.

174-e1432470408321

Българските хора продължиха до късно следобед, придружени от игри за децата и състезание по футбол между момчетата от българските училище в Женева и Лион.

Денят беше огрян от слънце и детски усмивки.

166-2

Лора Рашкова,

директор на Българското училище в Женева

 

Снимки: bgschoolgeneva.ch

Видео клипове от тържеството

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.