Home » Авторски страници, българи зад граница

“Епопея на тракийските царе” или защо нямаме културна политика

2015.04.14 2 коментара
Spread the love
Бронзовата глава на тракийския цар Севт III e част от изложбата с тракийски културни съкровища, която се открива днес в Париж.

Бронзовата глава на тракийския цар Севт III e част от изложбата с тракийски културни съкровища, която се открива днес в Париж

Днес в Лувъра се открива изложбата “Епопея на тракийските крале”. Научих го от българската телевизия. Като кореспондент на българска медия* в Париж, би трябвало да получа ако не покана, поне информация. Нищо. А България има в Париж “Културен център” и директор на този център. Има културно аташе и пресаташе. Всички разполагат с жилища, интернет и телефони. Нищо, пълно мълчание.

В същото време в София се говори, че “ще прославим България” във Франция. Как? Тук в Париж медиите – радио и телевизия дума не обелват. За тази толкова важна за България изложба няма никаква публичност. Някой може да помисли, че ще бъде проведена на “закрити врата”. А от София идват 15 журналисти и много началници разбира се. Очакват се и стотина предприемачи, които плащат по 5000 лева или евра, не съм сигурен. На кого плащат участниците в българското “нашествие” в Париж? На асоциацията “Приятели на Лувъра в България”.

Целта е събирането на 900 000 евра. Създадена е с “активната” поддръжка на френския посланик в София Ксавие дьо Кабан. И така, вместо българският посланик да ръководи промоционалната дейност на България във Франция, става обратното. Досега обаче дейността на асоциацията е нулева. Както винаги става, там, където няма конкуренция, определен кръг хора са се намърдали около френския посланик, без да имат съответните професионални качества. Съпругата на посланика е българка. На семейство дьо Кабан явно не им се напуска София. Приликата с фондацията “Бъдеще за България” на семейство Костови е прекалено близка, за да бъде отмината. Жалко за България.

.

Божидар Чеков

———————————————————————————————————–

Послеслов от автора, написан на стената му във Фейсбук:

Бях на пресконференцията в Лувъра. Не знам какво ще публикуват колегите от София. Аз споделям във Фейсбук първата страница на досието, предназначено за пресата. В него има думи като Тракия, Атина, Александър Велики, Македония. Заглавието е: “Епопеята на тракийските крале”. От цялата страница, България я има само като подзаглавие, с по-бледи букви: “Археологически открития в България”.

11133749_10205407701725880_9041414577613996893_n

———————————————————————————————————————————

* Божидар Чеков живее в Париж от 1968 г. Той е кореспондент на сп. “Тема” във Франция.

.

2 коментара »

 • Мариана (author) said:

  Още информация по темата:

  “Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще е четвъртият представител на българската изпълнителна власт, който тази седмица ще посети Париж.Вчера и днес във френската столица пребивават премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова и културният министър Вежди Рашидов. Те са там за откриването в Лувъра на българската изложба “Епопея на тракийските царе”, но програмата им включва и двустранни срещи.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=747086

  “Същевременно хорист от хора “Йоан Кукузел” се оплака, че за концерта, който ще изнесат в катедралата “Парижката Света Богородица” няма да получат хонорар, а по 35 евро дневни командировъчни за 3 дни. Веднага шефът на хора обяви, че го освобождават. Командировъчните на Валерия Велева като член на официалната делегация са 1500 евро, научи редакцията от свой източник в министерство на културата. Пита се – важна ли е за френската културна общественост книгата на Валерия Велева? Или е важна за българската емигрантска общност в Париж?”

  http://e-vestnik.bg/22710/osobenosti-na-kulturnoto-nashestvie-predvozhdano-ot-vezhdi-v-parizh/

 • kanal3.bg said:

  Журналистът Божидар Чеков разкри впечатленията си от отразяването на широко рекламираната у нас изложба “Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която гостува в парижкия Лувър.

  В сутрешния блок на Канал 3 журналистът опроверга твърденията на премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, които нарекоха експозицията “най-голямото културно събитие на годината”, “висока летва” и оповестиха, че са подготвяли гостуването на тракийското съкровище цели 4 години.

  Интересен факт, който вероятно е известен на мнозина по-наблюдателни столичани – в продължение на месеци билбордове приканваха гражданите да изпращат смс на кратък номер, за да подкрепят финансово транспортирането на експонатите. Факт, който събужда още повече въпроси, тъй като на обществото в последствие беше съобщено, че събитието е финансирано в резултат на спогодба за сътрудничество между министъра на културата Вежди Рашидов и ръководството на Лувъра, скрепена с договор още през 2010 г.

  Българският журналист и писател Божидар Чеков, който живее от 48 г. във Франция, коментира изложбата от позицията си на посетител и заинтересован от културното събитие. Ето какво каза той в ефира на Канал 3:

  “Няма абсолютно никаква информация за тази изложба, говоря за широката френска публика. Открих, че някои български асоциации и фондации, които се занимават с осиновяване на деца и сиропиталища, имат тази информация и тя циркулира между тях. Аз съм длъжен да съобщя на българското общество, че френското общество няма никаква идея за тази изложба.

  Във Франция няма нито един афиш за експозицията, освен този поставен на вратата – не тази на Лувъра, а в залата, където е самата изложба. Тя всъщност е една заличка, където са експонатите, а на афиша със съвсем малки и бледи букви пише, че артефактите са намерени в България.

  Като се влезе в тази минимална изложба има две огромни картини на Рубенс, които показват отрязаната глава на Орфей. Това създава изключително тягостна атмосфера и човек се пита “Защо точно Орфей”. По време на откриването специалистът археолог, който отговаря за изложбата, откровено обясни, че тази експозицията е “посветена на връзката между Тракия и Атина от периода V в. пр.н.е. до V в. сл.н.е.”

  Това е период, в който България като държава не е съществувала. Този факт създава много въпроси. След като обиколих сравнително бедната изложба, установих, че предишната такава, която беше посветена само на панагюрските съкровища, беше много по-внушителна.

  Вчера имаше 10-15 български журналистки на събитието, които си задаваха въпроса “Божидаре, какво да пишем”, тъй като нещата, които видяха, не отговаряха на това, което им се говореше в София.

  Преподавал съм лекции в Лувъра и го познавам като дланта на ръката си. Трябва да ви кажа, че в него глинени съдове, статуии от Древна Гърция има много – за тях има цяло крило в Лувъра, посветено на четирите гръцки периода – от възникването до залеза.

  Най-големите статуи в Лувъра са гръцки. С каква мисъл се прави допълнителна изложба за Гърция, посветена на България – това нещо не мога да го проумея. Задавам си въпрос: “Кой отговаря за това”, има някаква неизвестност за това кой за какво отговаря. Какъв е смисълът да се прави още една изложба за Древна Гърция и Тракия с доказателства, някакви глинени артефакти, които заобикалят съкровищата, иначе много внушителни, но много малко на брой.

  Много ми се иска да не съм единствен, който е свидетел на това нещо. Разбира се, аз ходя там и никой не ми плаща за това, докато дневните и пътните на българските журналисти тук са поети от някого, не знам от кой, което може би е обяснението на това, което пишат.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.