2024-03-29

2 thoughts on “„Епопея на тракийските царе“ или защо нямаме културна политика

  1. Журналистът Божидар Чеков разкри впечатленията си от отразяването на широко рекламираната у нас изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, която гостува в парижкия Лувър.

    В сутрешния блок на Канал 3 журналистът опроверга твърденията на премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, които нарекоха експозицията „най-голямото културно събитие на годината“, „висока летва“ и оповестиха, че са подготвяли гостуването на тракийското съкровище цели 4 години.

    Интересен факт, който вероятно е известен на мнозина по-наблюдателни столичани – в продължение на месеци билбордове приканваха гражданите да изпращат смс на кратък номер, за да подкрепят финансово транспортирането на експонатите. Факт, който събужда още повече въпроси, тъй като на обществото в последствие беше съобщено, че събитието е финансирано в резултат на спогодба за сътрудничество между министъра на културата Вежди Рашидов и ръководството на Лувъра, скрепена с договор още през 2010 г.

    Българският журналист и писател Божидар Чеков, който живее от 48 г. във Франция, коментира изложбата от позицията си на посетител и заинтересован от културното събитие. Ето какво каза той в ефира на Канал 3:

    „Няма абсолютно никаква информация за тази изложба, говоря за широката френска публика. Открих, че някои български асоциации и фондации, които се занимават с осиновяване на деца и сиропиталища, имат тази информация и тя циркулира между тях. Аз съм длъжен да съобщя на българското общество, че френското общество няма никаква идея за тази изложба.

    Във Франция няма нито един афиш за експозицията, освен този поставен на вратата – не тази на Лувъра, а в залата, където е самата изложба. Тя всъщност е една заличка, където са експонатите, а на афиша със съвсем малки и бледи букви пише, че артефактите са намерени в България.

    Като се влезе в тази минимална изложба има две огромни картини на Рубенс, които показват отрязаната глава на Орфей. Това създава изключително тягостна атмосфера и човек се пита „Защо точно Орфей“. По време на откриването специалистът археолог, който отговаря за изложбата, откровено обясни, че тази експозицията е „посветена на връзката между Тракия и Атина от периода V в. пр.н.е. до V в. сл.н.е.“

    Това е период, в който България като държава не е съществувала. Този факт създава много въпроси. След като обиколих сравнително бедната изложба, установих, че предишната такава, която беше посветена само на панагюрските съкровища, беше много по-внушителна.

    Вчера имаше 10-15 български журналистки на събитието, които си задаваха въпроса „Божидаре, какво да пишем“, тъй като нещата, които видяха, не отговаряха на това, което им се говореше в София.

    Преподавал съм лекции в Лувъра и го познавам като дланта на ръката си. Трябва да ви кажа, че в него глинени съдове, статуии от Древна Гърция има много – за тях има цяло крило в Лувъра, посветено на четирите гръцки периода – от възникването до залеза.

    Най-големите статуи в Лувъра са гръцки. С каква мисъл се прави допълнителна изложба за Гърция, посветена на България – това нещо не мога да го проумея. Задавам си въпрос: „Кой отговаря за това“, има някаква неизвестност за това кой за какво отговаря. Какъв е смисълът да се прави още една изложба за Древна Гърция и Тракия с доказателства, някакви глинени артефакти, които заобикалят съкровищата, иначе много внушителни, но много малко на брой.

    Много ми се иска да не съм единствен, който е свидетел на това нещо. Разбира се, аз ходя там и никой не ми плаща за това, докато дневните и пътните на българските журналисти тук са поети от някого, не знам от кой, което може би е обяснението на това, което пишат.“

  2. Още информация по темата:

    „Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще е четвъртият представител на българската изпълнителна власт, който тази седмица ще посети Париж.Вчера и днес във френската столица пребивават премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова и културният министър Вежди Рашидов. Те са там за откриването в Лувъра на българската изложба „Епопея на тракийските царе“, но програмата им включва и двустранни срещи.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=747086

    „Същевременно хорист от хора “Йоан Кукузел” се оплака, че за концерта, който ще изнесат в катедралата “Парижката Света Богородица” няма да получат хонорар, а по 35 евро дневни командировъчни за 3 дни. Веднага шефът на хора обяви, че го освобождават. Командировъчните на Валерия Велева като член на официалната делегация са 1500 евро, научи редакцията от свой източник в министерство на културата. Пита се – важна ли е за френската културна общественост книгата на Валерия Велева? Или е важна за българската емигрантска общност в Париж?“

    http://e-vestnik.bg/22710/osobenosti-na-kulturnoto-nashestvie-predvozhdano-ot-vezhdi-v-parizh/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *