Home » Избрано, политика

Борисов за срещата в Будапеща за “Турски поток”

2015.04.09 Няма коментари
Spread the love

Има тълкувания защо не сме поканени в Будапеща

.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Унгария е суверенна държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция – също. Те могат да се срещат не само за „Турски поток”, но и за каквото си пожелаят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по повод искането на народния представител Янаки Стоилов от БСП в пленарна зала да бъде поканен премиерът във връзка с проведената в Будапеща енергийна среща, на която не е бил поканен българският външен министър.

Всички външни министри могат да се събират, да си говорят, и това, че не са поканили нашия и румънския външни министри, да, има тълкувания, но се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания, коментира Борисов, цитиран от БТА.

Вчера в унгарската столица външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция обсъдиха участието на страните си в проекта на “Газпром” “Турски поток”. Приета е декларация за енергийно сътрудничество в създаването на “икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците” на природния газ, подаван от Турция към европейските страни.

Руският “Комерсант” пише, че към петорката може да се присъедини и Австрия и че според унгарското външно министерство в срещата е участвал като наблюдател и представител на Европейската комисия.

Борисов отбеляза разговора му с президента Ердоган, както и с други негови колеги, пред които е заявено желанието България да направи газов хъб с 4-5 източника на газ, както и спешно да построи интерконектора с Гърция. Предстои визита и на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва, добави премиерът.

“Така че, всички държави, ако искат, мога да ги събера, както преди месец по енергийната тема ги събрах и никой не му стана неприятно, защото поканихме всички, които имат интерес по темата. Ние сме заявили “Южен поток” с Трети либерализационен пакет. До ден днешен ние нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна с България” – коментира премиерът Борисов.

“Комерсант”: Създава се коалиция “Газпром”

Нито един макар и голям проект на “Газпром” още не е започвал в подобен подчертано политически формат. Ситуацията се изостря от факта, че всички членки на новия “клуб” тъй или инак се опитват да водят независима от Брюксел политика и по други въпроси. Но Европейската комисия също подготвя от своя страна механизми, с които да блокира нежелателни газови проекти”, коментира руското издание.

Сред ключовите проблеми пред новата коалиция е финансирането на проекта, подчертава изданието. В момента достъпът на “Газпром” до средства от Запада е ограничен, а европейското законодателство не позволява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея своя газ.

“Газпром” няма да може да участва в изграждането на новия газопровод през Балканите и Централна Европа по същите причини, както и в случая с “Южен поток” потвърждава Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Източник:  Dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.