Home » Авторски страници, българи зад граница

Българчета от Париж, Дъблин, Будапеща и Прага празнуват заедно пролетта

2015.03.29 Няма коментари
Spread the love
Снимка от Фейсбук профила на Българското училище "Кирил и Методий" в Париж

Снимка от Фейсбук профила на Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж

Българското училище „Кирил и Методий” в Париж прие като домакин своите партньори от български неделни училища от Дъблин, Будапеща и Прага, по проект на „Еразъм“ за Традиционни пролетни празници в Европа. Тези четири български училища спечелиха заедно финансиране за този проект и го осъществяват заедно. Във френската столица български деца и младежи от Дъблин, Будапеща и Прага общуваха и се забавляваха със своите връстници от българското училище в Париж.

33

От 19 до 23 март 2015 в Париж се говореше на български. Повече от обикновено! По метра и автобуси, площади и авенюта, в музеи и класни стаи младежи се запознаваха и общуваха на български, понякога с лек френски, ирландски, унгарски или чешки акцент.

22

Български семейства в Париж приеха децата от Прага, Будапеща и Дъблин. Български семейства в Прага ще приемат българчета от Париж, Будапеща и Дъблин през май, по същия този проект. Както и български семейства в Будапеща, за следващи организирани събития. Ако е имало скептици за това, че такива семейства няма да се намерят, след общия празник в Париж те определено са разколебани…

44

Деца и учители заедно посрещнаха пролетта (дори и едно слънчево затъмнение влезе в програмата!), споделиха обичаи и традиции от страните и училищата им, и накрая отпразнуваха пролетта в Дома на асоциациите на седми район на Париж, където се състоя изложбата на Петия международен конкурс за детска рисунка „Баба Марта”. (Още за този конкурс – вж. тук.)

 Първа награда в категорията 6-10-годишни. Антони Стоянов, 10 год., от САЩ.


Първа награда от Петия международен конкурс за детска рисунка „Баба Марта ‘2015“, в категорията 6-10-годишни. Рисунката е на 10-годишния Антони Стоянов, който живее в САЩ.

А ето какво написаха за общия пролетен празник на български деца и младежи от различни европейски градове техните учители от българските училища в Дъблин, Прага и Будапеща.

Мими Михайлова, директор на Българското училище „Петър Берон“ в Прага:

„Благодарим на организаторите за богатата програма и отличната организация! Натрупахме много впечатления и ни заредихте с ентусиазъм за нови дейности. Тази първа мобилност показа колко е полезен обменът на знания и общуването на роден език, както за учениците, така и за учителите. Очакваме Ви с нетърпение в Прага през месец май! Гостуването в семейства допринася за по-близко общуване между децата и непосредствено опознаване на местната култура. Благодарим за гостоприемството на всички родители!“

Светла Кьосева, директор на Българското училища в Будапеща:

„Искам да изкажа благодарност на колегите от Париж за прекрасната организация, която създаде естествени условия за работа по проекта, позволи ни да усетим атмосферата на Париж и да поработим за нашето общо дело. Всеки миг беше наситен, важни разговори се проведоха и на работния обяд, и дори на вечерята. Децата научиха много и едно от най-големите им преживявания е контактът със семействата. Честно казано, преди Париж и аз си мислех, че трудно бих намерила приемни семейства, но сега всички родители, поне тези, на които децата пътуваха, искат да приемат деца.“

Цвети Радева, учител в Българското училище „Азбука“ в Дъблин:

„Надявам се не е късно и аз, от името на цялата група от училище“Азбука“ – Дъблин, да изкажа своята благодарност към координаторите, организаторите и на всички, ангажирани с чудесната идея и осъществяването на това прекрасно събитие в Париж. Радвам се, че имах възможността да присъствам на тези срещи, заредени с толкова позитивизъм и творческа енергия, да съм част от една голяма българска група, събрана в центъра на френската столица и обединила хората, работещи за една и съща кауза. Децата бяха посрещнати толкова топло и сърдечно в семействата, че наистина се чувстваха като у дома си. Намериха нови приятели, много от тях вече правят планове за бъдещи срещи. Какво по-хубаво от това?!“

Първа награда в конкурса "Баба Марта 2015", в категорията 15-18-годишни. Рисунката е на 16-годишната Наталия Балева от Украйна.

Първа награда в конкурса „Баба Марта 2015“, в категорията 15-18-годишни. Рисунката е на 16-годишната Наталия Балева от Украйна.

За Петия международен конкурс „Баба Марта 2015“, чийто организатор е Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж, бяха изпратени над 400 рисунки от 20 държави. Тези рисунки озариха стените в залата на Дома на асоциациите, а домакини и гости озвучиха пространството с песни, сценки, есета и стихове…

 Първа награда в категорията 11-14-годишни. Десислава Ангелова, 11 год., от Чехия.


Първа награда, в категорията 11-14-годишни. Рисунката е на 11-годишната Десислава Ангелова, която живее в Чехия.

Журито, председателствано от Никола Манев, отново силно се затрудни в определянето на наградите. За пореден път известният български художник с благодарност заяви, че черпи вдъхновение от въображението на българчетата по света!

Трета награда в категорията 11-14-годишни. Силвена Минчева, 14 год., от Испания.

Трета награда в категорията 11-14-годишни. Рисунката е на 14-годишната Силвена Минчева, която живее в Испания.

Обявяването на лауреатите и определянето на наградата на публиката се състоя на 21 март 2015 г. в Дома на асоциациите в Париж.

Българско училище „Кирил и Методий“ в Париж

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Бел.ред.: По-долу могат да се видят и други наградени рисунки от Петия международен конкурс за детска рисунка „Баба Марта ‘2015“. Българското училище в Париж е направило във Фейсбук фото албум с рисунки, който може да се види тук.

 Втора награда в категорията 11-14-годишни. Лилия Петрова, 13 год., от Украйна.


Втора награда от конкурса в категорията 11-14-годишни. Рисунката е на 13-годишната Лилия Петрова, която живее в Украйна.

Трета награда в категорията 6-10-годишни (две трети награди в тази категория). Брайслав Стаименов, 9 год., от Сърбия.

Трета награда в категорията 6-10-годишни (има две трети награди в тази категория). Рисунката е на 9-годишния  Брайслав Стаименов от Сърбия.

Втора награда  Втора награда в категорията 6-10 годишни. Анна Андреева Бочева, 10 год., от Украйна.

Втора награда в категорията 6-10 годишни. Рисунката е на 10-годишната Анна Андреева Бочева, която живее в Украйна.

Втора награда в категорията 15-18-годишни. Тихомир Гешев, 15 год., от Испания.

Втора награда в категорията 15-18-годишни. Рисунката е на 15-годишния Тихомир Гешев, който живее в Испания.

Трета награда в категорията 15-18-годишни. Валентина Чеботаренко, 16 год., от Украйна

Трета награда в категорията 15-18-годишни. Рисунката е на 16-годишната Валентина Чеботаренко от Украйна.

Награда за оригинална идея: Светлана Пидгайна, 14 годишна, от Украйна

Рисунката, получила награда за оригинална идея на международния конкурс „Баба Марта ‘2015“, е на 14-годишната Светлана Пидгайна от Украйна.

 Наградата на публиката е получила тази рисунка на 16-годишния Детко Петров от Сърбия


Наградата на публиката е получила тази рисунка на 16-годишния Детко Петров, който живее в Сърбия.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.