Home » българи зад граница, Е-Списание

“Досието Петров” на Георги Балабанов

2015.03.07 Няма коментари
Spread the love

Филмът на Георги Балабанов „Досието Петров”, който вчера  имаше световна и българска премиера,  е завладяваща история за промените в България, която започва в края на 80-те години на ХХ век и завършва в наши дни. Георги Балабанов е български режисьор, който от 1986 г. живее във Франция.

.

p_247464Сюжетът на “Досието Петров” е свързан със съдбата един български актьор, Александър Петров, на когото в последните години на комунизма му е забранено да играе в театъра. Когато след падането на режима той отново може да върне на сцената, негов стар приятел и виден бизнесмен му дава шанс да работи за изчистване на държавното управление от тъмната сянка на предишния режим.

В този период на хищническо първоначално натрупване на капитали, на брутално насилие и войни между силови групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, приятелят на Петров му предлага да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната… Дали това въобще е възможно?

.

Сценарист: Жан-Клод Кариер, Георги Балабанов

Режисьор: Георги Балабанов

Оператор: Стефан Иванов

В ролите: Цветана Манева, Богдан Глишев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова, Луиза Григорова, Малин Кръстев, Михаил Билалов, Христо Шопов, Ана Пападопулу, Радина Кърджилова, Стефан Данаилов, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев

Продуценти: Марсел Ленц, Димитър Гочев, Гидо Шваб

Продукция на: Камера (България) и Ostlicht Filmproduktion (Германия)

.

Режисьорът и сценарист на филма Георги Балабанов е роден през 1951 г. в София, от 1986 г. живее във Франция. Завършил е Режисура във ВИТИЗ (днес НАФТИЗ) “Кръстьо Сарафов”, работил е по разпределение в Пазарджишкия театър. След това започва да снима документални филми, с които печели престижни международни награди. Между най-известните му филми са „Помен“ (1979), „Соло за английски рог“ (1983), филмът за Христо и Анани Явашеви „Граница на мечтите“ (1996), „Игри без правила“ (2001). Балабанов е бил в екипа на Театр Дьо Солей на Ариан Мнушкин в Париж, работил е за европейския ТВ канал АРТЕ.

Филмът на Бабабанов “Досието Попов” е бил замислен като проект преди много време. Един от продуцентите на филма е и покойният вече български режисьор, продуцент и оператор Димитър Гочев, чието име и творчество е познато повече в Германия, отколкото в България.

.

Трейлър на филма:

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.