Home » Авторски страници, българи зад граница

Празник за българските деца в Лондон

2015.02.02 Няма коментари
Spread the love

По цял свят в празничните дни българите се стремят да върнат къс от родното и така да съпреживеят радостта – да не им е емигрантско, а да им е свое. Щастливи сме, че от няколко години в Лондон има Български културен институт с особено богата програма. Гостуват ни често изтъкнати български творци и това е повод да се срещаме на живо с духа и таланта на България. Особено важно е, когато и нашите ученици стават участници в тези празници на красотата.

LONDON 2014 12-03

Признателни сме на Светла Дионисиева, директор на Българския културен институт в Лондон, която и тази Коледа дари на българските деца в Лондон прекрасната възможност да видят кукления спектакъл на Теди Москов и Симон Еди Шварц „Някои го могат, други – не”. Каква невероятно красива история:

„Много отдавна е. Първата Мисличка за летене иска да хрумне на някого. Първите й опити са неуспешни. Жабата, Кравата и всички други животни без крила не успяват. Птиците имат крила, но не искат. Единствен щъркелът Щърбан пуска Мисличката в главата си. Следват Бухалката и малкото Свраче. Накрая всички птици политат и запяват.
А къде е Мисличката за летене? Вече никой не знае, но е добре да си има човек Мисличка за летене. Дори и да не може да лети. Може да си сънува, че лети, да си мечтае, че лети… Пък и кой знае, кой какво може…”

LONDON 2014 12-01

Прекрасен миг за деца и възрастни, експлозия от талант, смях и размисъл, ни подариха актьорите от Столичния куклен театър!

И както винаги – добрите съвпадения в живота се случват при добри намерения. С нашите ученици от Българското училище към Посолството в Лондон тази година учим с огромно желание песента на Поли Генова „На инат”. А Поли (как да не я наричаме така, когато тя и на ръст, и на излъчване носи слънчевост и искреност, присъща на децата ни) участваше в кукления спектакъл и много от възпитаниците ни мечтаеха да я видят на живо. Гледай ти, късмет!

LONDON 2014 12-05

Огромното удоволствие от спектакъла „дишаше” през цялото време в залата на Българското посолство (вж. снимките, направени от видния български журналист и дядо на наши ученици – г-н Иван Салабашев – б.а.).

LONDON 2014 12-07

И след последните аплодисменти за актьорите децата ни се накачиха по сцената, за да се срещнат със своята любимка – Поли Генова. С огромна радост запяхме с нея тази толкова хубава и нелесна песен „На инат”. Още четем текста й, защото думите не са лесни, но са толкова значими:

Но знам, ще намеря сила в мен
И небето да достигна –
На инат, на инат…
О, да, знам силата ще бъде с мен
Колко мога да постигна!
Колко мога да постигна!

Вижте ни и чуйте:

.

За 24 май, когато ще е тържеството на нашето училище в сърцето на Лондон, обещаваме да знаем думите наизуст и така силно се надяваме, че Поли ще може да дойде и да празнуваме заедно Деня на българската просвета и култура. Дано, дано, дано! Както пее в чудесната си песен Богдана Карадочева:

„Дано, дано, дано,
до всяко добро същество,
застане поне още едно.
Тогава, тогава,
предвиждам такъв живот,
че само си викам: Дано, дано, дано!”

LONDON 2014 12-04

Призвани сме да мислим за добрите същества – нашите деца. И всяка подарена им радост, свързана с Българското, ги прави оптимисти. Младостта има нужда от това. И вярвам, че стотиците вече български училища в чужбина са хранилници на българското Добро!

Благодарим на хората, които позволяват на децата да се докоснат със сърцата си до Духа.

 

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството в Лондон, говорител на АБУЧ

Снимки: Иван Салабашев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.