Home » Авторски страници, българи зад граница

В Ню Йорк се създава български оркестър

2015.02.08 Няма коментари
Spread the love

TCE_header_alt

Диригентът Герган Ценов и негови колеги – българи от Ню Йорк са създали интересен музикален проект, който набира популярност. Това е струнен оркестър, съставен от млади музиканти, повечето от които българи, завършили едни от най-престижните музикални училища в Америка. Оркестърът е наречен Камерен ансамбъл “Ценов”/ Tsenov Chamber Ensemble и неговата основна цел, по думите на неговия основател и музикален директор, Герган Ценов, е да представя и пропагандира произведения на български композитори. На концертите на Камерен ансамбъл “Ценов” произведения на няколко поколения български композитори ще бъдат изпълнени за първи път в САЩ. Много от тези произведения ще бъдат изпълнени за първи път и въобще извън България. Седалището на Tsenov Chamber Ensemble е в Ню Йорк.

Герган Ценов е завършил Националната музикална академия в София и по-късно е продължил обучението си по дирижиране в Джулиърд Скуул, САЩ. Ценов заминава за Америка през 1999 г.

Герган Ценов е завършил Музикалната академия в София и е продължил обучението си по дирижиране в Джулиърд скуул. Снимка: Скрийншот от видео на Камерен ансамбъл "Ценов"

Герган Ценов. Снимка: Скрийншот от видео на Камерен ансамбъл “Ценов”

Ето каква разказва за Tsenov Chamber Ensemble и дебютния му концерт г-н Ценов:

“Дебютният концерт на Камерен Ансамбъл “Ценов” ще се състои на 29 май 2015 г. в Bruno Walter Auditorium в Lincoln Center в Ню Йорк, като програмата на концерта ще бъде съставена изцяло от произведения на български композитори. Такъв изцяло “български” оркестров концерт досега не е бил изнасян в САЩ и всички ние, участниците в него, сме изключително ентусиазирани и вдъхновени, както за успеха на самия концерта, така и за успеха на нашата мисия като цяло.”

Untitled2

Програмата на дебютния концерт на 29 май, 2015 г. в Линкълн Център в Манхатън, Ню Йорк, е следната:

Любомир Пипков – Четвърта симфония, Оп. 74
Васил Казанджиев – Вариации за струнен оркестър
Иван Спасов – Движения за 12 струнни инструмента
Лазар Николов – Концерт за струнен оркестър

.

Повече информация за новосъздадения музикален ансамбъл, който ще изнася в САЩ концерти с произведения на български композитори, можете да намерите на Facebook страницата на оркестъра, както и в неговия сайт.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.