Home » Авторски страници, българи зад граница

Преподавател от Българското училище в Лондон се отправя на благотворителна експедиция

2015.01.21 Няма коментари
Spread the love

Хореографката от Българското училище към посолството ни в Лондон Елена Роблес тръгва днес на благотворителна експедиция към Мачу Пикчу, заедно с още шест жени. В групата, освен нея, има още три българки.

Елена Роблес с нейните ученици, изпълнители на български народни танци

Елена Роблес със свои ученици, изпълнители на български
народни танци

От Българското училище към посолството ни в Лондон съобщиха, че една тяхна колежка, хореографката на училището при българското посолство – Елена Роблес, заминава днес за Перу, заедно в група от 7 души. Групата се състои от четири българки, една французойка, една нигерийка и една перуанка. Те се отправят на пътешествие и ще се изкачат в Андите до Мачу Пикчу. В продължение на три дни трябва да изминат 88 километра, и да достигнат и до езерото Титикака. Групата на тези смели жени се нарича ‘INTI’ (което на перуански означава „Слънце“) Дъщери без граници.

Експедицията на групата е с благотворителна цел – да се съберат средства, които да дарят на UNICEF за фонд, предназначен да подпомогне деца по света, останали без дом и семейство, жертва на военни конфликти и природни бедствия. В момента 59 милиона деца от 50 страни имат нужда от такава помощ.

Хореографката на Българското училище в Лондон Елена Роблес е омъжена за перуанец, а двете й деца – Бени и Фелициана-Надежда са завършиха Българското училище към посолството в Лондон. Групата тръгва днес на тази експедиция, носейки българския трибагреник и родопски чан.

Елена Роблес е от Чепеларе и е дарила на родния си огромен кръст, който да благославя жителите му. Ако пътувате в Родопите на път от София за Смолян, в края на Чепеларе, когато излизате от града – погледнете вляво към високия баир. Там ще видите кръста – гигантски, бял, красив. Пренесен е до височината с катъри, защото няма подходящ път за моторни превозни средства.

Елена каза, че щом се изкачи на връх Мачу Пикчу, ще се снима там с униформата на Българското училище към посолството ни в Лондон. Мисията на „Дъщери без граници“ с името на Слънцето е смела и заслужава подкрепа, смятат нейните колеги от Българското училище в Лондон.

Ако някой иска да поздрави членовете на тази експедиция или да дари средства за нейната благотворителна цел, може да го направи тук.

Мачу Пикчу (на кечуа: machu pikchu, буквален превод Стар връх) е съвременното име на архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, построен от инките през XV век. Той е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Мачу Пикчу (на кечуа: machu pikchu, в превод Стар връх) е съвременното име на архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, построен от инките през XV век. Той е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.