Home » Авторски страници

Подписка против спирането на 140 пътнически влака в България

2015.01.12 Един коментар
Spread the love

Български граждани започнаха подписка против спирането на 140 пътнически влака в страната през тази година. Събирането на подписи ще продължи поне до 31-ви януари на Централна гара – София; на гарите в Пазарджик, Септември и всички населени места по теснолинейката „Септември – Добринище”; в Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Павликени, Плевен, Враца, Мездра, Стара Загора и Карлово. Тази подписка е обявена и в социалната мрежа Фейсбук, където е създадена група във връзка с нея. Петицията може да бъде подписана и онлайн на следния адрес.

В мотивите за подписката се казва:

За нас е неясна и непрозрачна методиката за премахване на влаковете – уж се твърди, че ще бъдат тези със слаб пътнически трафик, а всъщност се спират едни от най-натоварените крайградски влакове (дестинации “София – Перник”, “София – Своге” и др.). Тъй като няма маркетингови изследвания, на практика новите-стари министри на транспорта и ръководство на дружеството премахват влакове на случаен принцип. Носят се слухове и, че определени влакове се спират, за да бъдат подпомогнати закъсали автопревозвачи (по линията “Септември – Добринище” се спират 2 от 4 влака). Показателно за липсата на клиентоориентираност е, че решението за спирането на влакове ще се вземе в последния момент. Това ще създаде допълнително объркване сред пътниците.”

Както и, че:

“За нас е абсолютно неприемливо втората най-зависима от вноса на петрол страна в ЕС – 28 след Кипър; държавата, чиито бюджет зависи в най-голяма степен от акциза на горивата; страната, която е на 3-то място в света по смъртност от мръсен въздух; държавата, която е на едно от челните места в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 000 000 жители; страната, където цели региони са обезлюдени, поради липса на елементарни условия за живот, включително удобен и достъпен обществен транспорт, да води политика за съкращаване на железопътните превози и допълнително влошаване на транспортното обслужване.”

Следва цялото съдържание на подписката.

10928980_423988884425956_5851131990186238084_n

.

ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

ПРОТИВ спирането на над 140 бр. пътнически влака през 2015 г.

ЗА подобряване на условията на пътуване с БДЖ чрез провеждането на анкетни проучвания сред пътниците и жителите на населените места, през които преминават железопътни линии!

ЗА реновиране/рециклиране на съществуващия подвижен състав!

ЗА политика за увеличение дела на железопътния транспорт като най-екологичен, енергоефективен и безопасен!

ПРОТИВ закриването на железопътни линии, гари и спирки!

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт се включи в подписката срещу предвиденото спиране на 140 влака. Формулирани са още няколко искания: ЗА подобряване на условията за пътуване с БДЖ чрез провеждането на анкетни проучвания сред пътниците и жителите на населените места, през които преминават железопътни линии; ЗА реновиране/рециклиране на съществуващия подвижен състав; ЗА политика за увеличаване дела на железопътния транспорт като най-екологичен, енергоефективен и безопасен; ПРОТИВ закриването на железопътни линии, гари и спирки.

За нас е абсолютно неприемливо втората най-зависима от вноса на петрол страна в ЕС – 28 след Кипър; държавата, чиито бюджет зависи в най-голяма степен от акциза на горивата; страната, която е на 3-то място в света по смъртност от мръсен въздух; държавата, която е на едно от челните места в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 000 000 жители; страната, където цели региони са обезлюдени, поради липса на елементарни условия за живот, включително удобен и достъпен обществен транспорт, да води политика за съкращаване на железопътните превози и допълнително влошаване на транспортното обслужване.

Абсурдно да се говори за „губещи” железопътни линии, а да не се коментира дали има „печеливши” шосета, както и че на практика българските данъкоплатци плащат за поддръжката както на железопътни, така и на асфалтови пътища, а винетните такси за автобусите са 15 ПЪТИ (!!!) ПО-НИСКИ от инфраструктурните такси за вагоните.

Считаме, че съкращаването на служители не само няма да реши проблемите, но още повече ще задълбочи кризата. Вече имаме горчив опит от последното масово съкращение, което доведе до закриване на гари, до липса на системна поддръжка на железопътния състав и до липса на контрол върху безопасността, както на инфраструктура, така и на превози.

За нас е неясна и непрозрачна методиката за премахване на влаковете – уж се твърди, че ще бъдат тези със слаб пътнически трафик, а всъщност се спират едни от най-натоварените крайградски влакове (дестинации “София – Перник”, “София – Своге” и др.). Тъй като няма маркетингови изследвания, на практика новите-стари министри на транспорта и ръководство на дружеството премахват влакове на случаен принцип. Носят се слухове и, че определени влакове се спират, за да бъдат подпомогнати закъсали автопревозвачи (по линията “Септември – Добринище” се спират 2 от 4 влака). Показателно за липсата на клиентоориентираност е, че решението за спирането на влакове ще се вземе в последния момент. Това ще създаде допълнително объркване сред пътниците.

Още нещо любопитно – средствата на БДЖ ПП в Бюджет ‘2015 са орязани с 18%, а бройката влакове се намалява с 23%. Така вероятно накрая на годината дружеството ще се излезе на „печалба”, която ще бъде за сметка на българския данъкоплатец… Дали ще бъдат 170 или 140 млн. лв. компенсация – продължава не е ясно как се харчат тези средства и липсва всякаква прозрачност колко „струва” всеки един влак – неговата експлоатация, разходи за персонал и т.н. Говори се, че част от субсидията на БДЖ не влиза в дружеството, а се пренасочва директно в черни партийни каси.

Припомняме нашата позиция, че продажбите на имоти, сгради и други активи на БДЖ са откровена злоупотреба, тъй като в момента дружеството ползва своите доскоро собствени почивни бази срещу наем. Това на практика означава, че вместо да инвестира в собствена дейност, министерството и ръководството на дружеството предпочитат железницата да върви към ликвидация.

 

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.