Home » Авторски страници

Сонда на Русгеоком в Рогозина е на земетръсен разлом

2014.11.23 Няма коментари
Spread the love
Карта: в. "24 часа"

Карта: в. “24 часа”

Земетресение е с магнитуд 5,4 по Рихтер бе усетено цяла България

“Земетресението, което се усети в редица градове в България, е с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и епицентър – Румъния. Дълбочината му е 40 км, огнището му е във Вранча, на около 400 км североизточно от София и на около 180 км от границата на България. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.”

Из публикация на в. “24 часа”, 22.11.2014 г.

 

Коментар на новината на Синтия Недялкова, екозащитник и граждански активист:

Знаете ли, че сондата в Рогозина е на самия разлом Вранча?! Знаете ли, че тя е дълбала на над 5000 м. дълбочина?! Знаете ли, че според инвестиционното предложение на Русгеоком (сондаж Рогозина), ще се правят наклонени сондажи именно в този регион на дълбочина 2700 м. и ще се търси газ от въглищни и други газосъдържащи пластове? А знаете ли, че това става чрез разрушаване на тези пластове? И дали това няма да провокира нови земетресения?

Защо учените от БАН мълчат по тази тема? Защо крият главите си в пясъка по този проблем, разбира се не всички? Мисля, че всички знаем отговора на този въпрос: Силно финансово лоби!

Хора, съдбата ни може би все още е в нашите ръце! Да дадем отпор на тази лудост, защото не искаме да сме сред жертвите, които ще броят след един подобен или малко по-силен трус! Вранча е там и разломите лесно могат да бъдат провокирани от допълнителни вибрационни дейности!

——————————————————————————————————————————————–

.

Още за начините, по които се извършват сондажи на територията на страната, и по-специално в Добруджа, и за рисковете от тези сондажи, може да се разбере от едно предаване по БНТ, наречено “Малки истории”. Историите, за които става дума, впрочем, изобщо не са малки.

UntitledСонди пробиват земята край столицата на Втората българска държава Велики Преслав – какво търсят? Защо хората от Добруджа живеят в страх? Нарушена ли е забраната за използване на технологията фрагинг? Шистов или конвенционален газ търсят фирмите край Шумен? Кой си играе със здравето на хората?

Жителите на шуменските села Троица, Осмар и Хан Крум са притеснени от микротрусове, предизвикани от огромни машини, които сноват из землищата им. Освен еколозите, проучвателната дейност притеснява и археолозите, извършващи разкопки в региона. Само на пет метра от археологически изкоп в района на Велики Преслав, където е открита голяма средновековна църква, са разположени датчици за проучване за добив на газ. Някои проучвания се извършват нощем, не денем, уж да не се тревожат излишно хората в района. Когато екипът на БНТ се е появил в района, тежките машини са побързали да се изтеглят.

По мнението на екозащитници, които от години следят тази проблематика, в Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите няма добре подготвени специалисти, които да направят адекватна цялостна оценка на всеки един проект за проучване за добив на нефт и газ на територията на страната. Законът се заобикаля, като нещата се наричат с други имена. Няма и адекватен контрол на вече издадените разрешения за проучване и добив на неф и газ на различни компании и фирми.

Предаването, в което се засягат тези проблеми, може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.