Home » Авторски страници, българи зад граница

Започнаха номинациите за “Българка на годината ‘2014”

2014.11.04 Няма коментари
Spread the love

1394108707Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Р. България обявява началото на шестото издание на годишното отличие „Българка на годината”.

С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа.

Годишното отличие на ДАБЧ носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

Българската светица и великомъченица Злата Мъгленска е родена около 1775-1780 г. в с. Слатина (Хриси), Мъгленско (Южна Македония, днес в Гърция). Красивата девойка е отвлечена от местния бей, който иска да я вземе за жена. Тя е подложена на натиск да се откаже от своята християнска вяра и български род – отначало със съблазнителни обещания и дарове, преминали в систематичен тормоз и грубо насилие. Злата остава непоколебима, въпреки увещанията на своите близки, на техните страхове и конформизъм. В проточилата се месеци лична човешка драма проличава яркото морално превъзходство на българката над нейните мъчители. Св. Злата Мъгленска устоява и пречистена в мъченията предава Богу дух на 18 октомври 1795 г. Нейният подвиг отеква из цялата българска земя, а и сред останалите православни християни. Църквата я канонизира като мъченица, небесна застъпница на поробените християни. Народът я нарича и “Света Златинка”, като тачи в нейно лице мъченичеството, но това ласкаво обръщение е израз и на копнежа за истинска любов между хората, за справедливост и нравствена чистота.

РЕГЛАМЕНТ

За годишната награда “Българка на годината” на името на св. Злата Мъгленска могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за:

• опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света;

• защитата на българското национално достойнство;

• развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.);

• организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България;

• популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции в съответните държави.

Предложенията за отличаване с наградата „Българка на годината 2014” следва да съдържат в писмен вид мотиви за номиниране на конкретната личност, както и биографична справка на номинираната. Могат да бъдат придружени от материали с допълнителна информация за кандидатурата – линкове към публикации, копия на печатни материали, снимки и др.

УДОСТОЯВАНЕ С ОТЛИЧИЕТО

Номинациите се разглеждат от специално създадена комисия, която включва личности, доказали съпричастността си към темата за българите в чужбина. Съставът на комисията се утвърждава от председателя на ДАБЧ.

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДАТА

Наградата „Българка на годината ‘2014” на името на Св. Злата Мъгленска ще бъде връчена през месец март 2015 г. Датата на връчването на отличието ще бъде обявена допълнително.

Предложения за носители на наградата се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина от 18 октомври 2014 г. – Деня на св. Злата Мъгленска, до 15 януари 2015 г.

Изпращайте Вашите предложения на адрес:

Държавна агенция за българите в чужбина
бул. “Дондуков” 2А,
София 1000, България
(за отличието „Българка на годината”)

bul. Dondukov 2А,
Sofia 1000, Bulgaria

или на e-mail: [email protected]

Контакти за допълнителна информация:

Иванка Славчева, гл. експерт, ДАБЧ
[email protected]

Лили Спасова, ст. експерт, ДАБЧ
[email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.