Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба в Пловдив “Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: хроника на ХХ век”

2014.06.06 Няма коментари
Spread the love

От 9 до 20 юни 2014 г. в Градската художествена галерия в Пловдив ще бъде представена съвместна изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: хроника на XX век“. Изложбата се организира от Български младежки клуб „Актив“, Всеукраинската общганизация „Конгрес на българите в Украйна“, Центъра по българистика към Мелитополския университет “Богдан Хмелницки” и Мелитополското дружество за българска култура “Балкани”, по покана на Почетното консулство на Украйна в Пловдив и Интернет Радио „Татковина“.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 9 юни 2014 г. от 19.00 часа местно време. След откриването ще бъде прожектиран филм за болградските българи на журналиста Веселин Цветанов.

Izlozhba_Plovdiv

Съвместната изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска, Запорожка област и Крим. Първоначално изложбата представляваше само снимки от Бесарабия. Младите българи от БМК “Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони. В този вид тя бе представена в редица украински градове, а в България изложбата стана съвместна, благодарение на Наталия Краско, която предостави снимки от Таврия и Крим.

Най-старите снимки датират от първото десетилетие на миналия век. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая – погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии се били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си.

DSC00117

Димитър Петков, координатор на изложбата, член на Български младежки клуб „Актив“: „Нашата изложба вече посети редица градове в България, продължаваме в града на седемте тепета, където сме поканени от нашите приятели от Интернет радио „Татковина“ и Почетното консулство на Украйна в Пловдив. Приятно е, че винаги ни посрещат с „Добре дошли“, а гостите имат толкова много въпроси и с интерес разглеждат всяка снимка, криеща в себе си отделна история на различни хора и семейства. Вече мога да кажа, че нашата цел да станем по-близки и да се опознаем се реализира, защото имаме нови приятели, завързват се нови контакти, а те със сигурност ще са допълнителни мостове за сътрудничество.“

DSC00124

Наталия Краско, координатор на изложбата, член на Мелитополското дружество за българска култура “Балкани”: „Всеки път с голямо вълнение си спомням онзи момент, когато една от нашите българки в Таврия донесе старите снимки и ми каза: „Ние не сме били в България, нито нашите родители и деди. Те вече не са с нас, но нека видят България поне от снимките“. Радвам се, че имаме тази възможност да покажем нашата история чрез снимки. Изложбата ни направи по-близки не само с България, но и с Бесарабия. Надявам се, че нашето сътрудничество ще продължи и за напред. Каня жителите и гостите на Пловдив да посетят изложбата, сигурна съм, че ще им бъде интересно!“

Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на бабите ни, е питал и после е слушал с интерес история за хората, които са изобразени… Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки… Колко от тези албуми, за съжаление, са изгубени, а заедно с тях десетки или стотици истории… И колко често такава снимка е единствено доказателство за нечий живот, просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо.

.

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.