Home » българи зад граница, Избрано

Бистро “Наслада” в BG… близо до Детройт

2013.11.05 Един коментар

Едно младо българско семейство сбъдва мечтата си да има ресторант не къде да е, а в малък американски град, чието съкращение е BG. В северната част на Охайо, само на час и половина път от Детройт, се намира градчето Bowling Green, чиято абревиатура е BG! Преди 10 години Марияна и Боби Митови отварят тук български ресторант Бистро “Наслада”. Обзавеждат го с красиви български носии и битови предмети.

.

От ляво: Марияна Митова, Бойко Митов, Атанаска Генчева

Отляво надясно: Марияна Митова, Бойко Митов, Атанаска Генчева

Боби не е учил за готвач, но това е била негова мечта от ученик. Когато научават, че са спечелили зелена карта, бързо започват да стягат куфарите. Боби настоява да вземат тенджера и цедило. Bowling Green e студентски град с много заведения за бързо хранене и пицарии на всяка улица. Марияна и Боби се заемат със задачата да предложат на съгражданите си вкусна храна по европейски рецепти. Процесът на обучение не е лесен, тъй като много малко местни хора са чували за България и трудно се решават да опитат храна, типична за тази страна. Младите собственици правят различни срещи с обществеността, където представят България, нейните традиции и култура. Ястията се правят с прясна храна, която купуват от местните фермери и зеленчукопроизводители. Боби се отдава на ресторанта и е в кухнята всеки ден, а Марияна започва работа като преподавател в местния университет.

23

За 10-годишния юбилей на ресторанта, домакините бяха поканили фолклорен ансамбъл “Извор” от Детройт. Всички гости тропнаха кръшно българско хоро и опитаха от вкусните кюфтета, шопската салата и другите кулинарни изкушения, приготвени от Боби. Марияна и Боби от Bowling Green в Охайо са доказателство за една сбъдната американска мечта.

.

Даниела Начева, Bulgarians in Detroit.com

One Comment »

 • Nik said:

  “Марияна и Боби от Bowling Green в Охайо са доказателство за една сбъдната американска мечта.”

  Чета, гледам снимките, и ми става мъчно за нашата, българска все още, България.

  И се сещам за пророческите дума на поета:

  …Но кълни, майко, проклиняй
  таз черна турска прокуда –
  дето наз млади пропъди
  да ходим, да се скитаме
  по тази тежка чужбина!

  Защо българинът трябва да успява извън Отечеството, когато само преди 79 години, само за пет години, създава със собствените си ръце благополучие, учудило Европа и света?

  Наистина, изверги властват в днешна България, щом успяха да докарат ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД над този талантлив, работлив и търпелив народ.

  Само антихристи са способни да вършат подобно продължавано престъпление – масово убийство на народ и държава!

  Как мислите, редно ли е да им се размине гнусният атроцид?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.