Home » Авторски страници, Е-Списание

Вигенин отбеляза в САЩ 110 години от българо-американските дипломатически отношения

2013.09.20 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

През първия ден от работното си посещение във Вашингтон българският външен министър Кристиан Вигенин е разговарял с Елиът Ингъл и Уенди Шърман от Камарата на представителите на САЩ, както и с Пол Джоунс, помощник-секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент, информира МВнР. На официален обяд в Библиотеката на Конгреса е била отбелязана 110-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Съединените щати.

В своето изказване българският външен министър е заявил, че независимо от политическите обрати, отношенията между България и САЩ се развиват трайно и стабилно, и че техните корени са още преди установяването на официалните дипломатически отношения. Кристиян Вигенин е изтъкнал ролята на американския журналист Макгахан в отразяването на Априлското въстание от 1876 г. Вигенин е отбелязал и приноса на бележити българи в различни сфери за развитието на американската държава. Подчертан е бил и потенциалът на живеещите в САЩ българи за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения.

Модератор на последвалата дискусията е била посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова. Гостите на церемонията са били конгресмени, представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по вътрешна сигурност, посланици на европейски държави, бивши посланици на САЩ в България, почетни консули на България в САЩ, представители на мозъчни центрове, изявени представители на българската общност в САЩ, както и висши мениджъри на големи американски компании, опериращи в България.

Директорът на Библиотеката на Конгреса д-р Джеймс Билингтън е направил преглед на отношенията между САЩ и България, акцентирайки върху значимостта на активните контакти между научните среди и институции на двете страни.  Посланик Филип Рийкър, заместник-помощник държавен секретар по европейските въпроси, е говорил за двустранното сътрудничество, подчертавайки партньорството в НАТО, съвместното поддържане на сигурността в Ирак, Афганистан, Косово, Либия и Босна, и борбата с тероризма. Посланик Рийкър изтъкнал също и развитите търговски отношения между двете страни. Той отбелязал и 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, което, по думите му, потвърждава историческото противопоставяне на българите срещу нетолерантността.

В разговорите с представителите на Конгреса и администрацията са били обсъдени различни теми, между които въпроса за отпадането на визите за български граждани, желаещи да посетят САЩ. В разговорите са били засегнати и ситуацията около Сирия, американските инвестиции в България, използването на съвместните военни съоръжения в Ново село за обучение на либийски военнослужещи и актуални политически въпроси на Балканите.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.