Home » българи зад граница, Избрано

Работна среща на учители от български училища в чужбина в Тарагона, Испания

2013.09.25 Няма коментари
Spread the love

Илияна Илиева-Дъбова Ilieva-dabova.blogspot.com.es

.

1236978_639965302701928_1045861613_nСвидетели сме на непрестанно нарастване на броя на българските училища в чужбина, което иде да покаже нарастващата нужда от тях. Въпреки че се организират често на хиляди километри от Родината, основните функции на тези школа са образователната и възпитателната. Изпълнението на фундаментална им цел – съхраняване на българската идентичност сред младото поколение, налага изпълнението на редица задачи, сред които особено важно място заема професионалното развитие и израстване на педагогическите специалисти.

Поставени в незавидната позиция на „допълнителни“ и „незадължителни“, неделните училища са изправени пред редица проблеми. В началото на настоящата учебна година се появиха така желаните и чакани учебни помагала по български език и литература за деца, които се обучават в училища в чужбина. Доколко тези помагала ще отговорят на реалните нужди, времето ще покаже, но е напълно ясно, че универсални учебници, които напълно да съответстват на особеностите на 300 школа, разпръснати по почти цялата земна шир, не може да се създадат. В този случай особено важна е ролята на учителя, който със знанията, уменията и сърцето си води децата по прекрасния път на българщината.

Необходимостта от срещи и разговори между учители от български училища в чужбина и обмяната на информация, споделяне на професионален опит и успешни педагогически практики породи идеята за осъществяване на работна среща на български учители в чужбина. Тя беше проведена на 21 септември 2013 г. в сградата на БНУ „Св. Седмочисленици“ в Реус, провинция Тарагона, Испания.

Основните теми, разгледани на срещата бяха две:

„Използване на информационните технологии в обучението по български език и литература, история и цивилизация и география и икономика“ и „Използване на иновативни методи на преподаване в българското неделно училище“.

В първата част на работната среща госпожа Таня Търкаланова, учител в БНУ „Св. Седмочисленици“ запозна присъстващите учители с някои основни моменти при използването на PowerPoint в учебния процес: преместване и движение на обекти, изработване на покана, изготвяне на слайд шоу с помощта на PowerPoint и други дейности, които предизвикаха интереса на присъстващите. В края на първата част от срещата, за да се приложи споделеното, всеки учител изработи свой продукт.

По втората тема „Използване на иновативни методи на преподаване в българското неделно училище“ госпожа Илиана Т. Илиева – Дъбова, учител в БНУ „Св. Седмочисленици“, след като представи някои иновативни методи на преподаване, сподели своя опит в прилагането им. Интерес предизвикаха и трите групи иновативни техники: работа в екип, учебно-игровите методи и моделът на проекти и проблемното обучение. Специално внимание беше отделено на апробираните в неделните училища техники на екипна работа, на ролевите игри „Болярски съвет“ и „На пазар в края на 19 век“, както и участието в Национален образователен проект „Машината на времето“ с училищния проект „Европейски замъци: Баба Вида и Миравет“.

Основната цел на срещата – обмяна на идеи и споделяне на опит, беше напълно осъществена.
С ясното съзнание за добре свършена работа си обещахме и други подобни срещи.

Материали от срещата:

* Използване на информационните технологии в обучението по български език и литература, история и цивилизация и география и икономика

* Използване на иновативни методи на преподаване в българското неделно училище

* На пазар в края на 19 век. Ролева игра. Презентационен материал

* Машина на времето

Европейски замъци. Баба Вида и Муравет. Указания за работа

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.