Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в чужбина подготвят общо писмо до президента, премиера и председателя на НС

2013.08.13 2 коментара
Spread the love

Група във Фейсбук, наречена Bulgaria Exists, разпространява в социалната мрежа следното съобщение:

пп“С протестиращи от Лондон написахме отворено писмо (има и на английски до институциите на ЕС). Идеята е всеки българин от чужбина, който са съгласен и подкрепя протестите и подобна инициатива, да напише или изпрати трите си имена и града, в който пребивава в чужбина, и да ни го прати на емейл: [email protected] и [email protected]. За момента срокът на събиране на подкрепа за писмата е до края на август, за да може да го изпратим в началото на новия политически сезон (поне за момента, както е обявен). Ще се радваме на съдействие и разпространение, за да стане общо писмо.”

.

Следва текстът на Отвореното писмо, което засега е подписано само от инициаторите си
(българи, живеещи във Великобритания, САЩ, Чехия и Италия). Ако някой иска да се присъедини към него, може да пише на посочените в цитираното по-горе съобщение ел. адреси.

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА

До Президента на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Омбудсмана на Република България
До Националните електронни и печатни медии

Копия до Председателите на ПП ГЕРБ, ПП БСП, ПП ДПС, ПП АТАКА

Относно: искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски и насрочване на парламентарни избори

Ние, българите, живеещи в чужбина, бихме искали да изразим своето несъгласие с начина на управление на настоящото правителство и действията на Народното събрание (НС). Подкрепяме исканията на протестиращите граждани в България за oставка на правителството и вземане на незабавни мерки за прозрачно, отговорно и отчетно управление.

Изминаха повече от два месеца от началото на протестите срещу настоящото правителство, провокирани от назначаването на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Това непрозрачно назначение на съмнителна политическа фигура допълнително задълбочи кризата на представителната демокрация в страната и гражданите в още по-голяма степен загубиха доверие към управляващите. Правителството и управляващото мнозинство не поеха съответната политическа отговорност за избора на Делян Пеевски, както и за последвалите спорни действия и назначения. Така те демонстрираха, че не само вземат решения при липса на прозрачност и институционална отговорност, но и създадоха допълнителни съмнения за скрити договорености и зависимости.

Тази политическа ситуация, заедно с липсата на прозрачност и отчетност, допълнително затруднява процеса на разработване и изпълнение на политики и поставя въпроси за способността на правителството и Народното събрание да работят за решаване на проблемите в страната – организираната престъпност и корупцията, които подронват върховенството на закона и демокрацията в България и са сред основните причини за бедността и проблемите пред социално-икономическото развитие.

От самото начало българите в чужбина следим отблизо случващото се и изразяваме своята подкрепа по различни начини в повече от 20 града по света. На фона на нарастващото гражданско недоволство и постоянни протести, сме също така разочаровани от действията на правителството и управляващото мнозинство, които не се опитаха да инициират политически диалог за справяне с кризата, а използваха всякакви начини да игнорират и омаловажат протестите и да създадат социални и етнически разделения, което допълнително усложни обстановката в страната.

Този протест е призив за укрепването на представителната демокрация в страната и за по-ефективно представителство на гражданите във властта, по-отговорно и отчетно управление и възстановяване върховенството на закона.

Ние протестираме:
● срещу фасадната демокрация – „политическата мафия“, обвързаността на политиците с олигарсите и организираната престъпност, свързана с проблематичния преход след края на комунистическия режим;
● срещу системната корупция, която спъва социално-икономическото развитие на страната ни и оказва сериозно влияние върху състоянието на правата на човека и качеството на живот;
● срещу преобладаващата безнаказаност в продължение на 24 години на корупцията по горните етажи на властта и членове на организираната престъпност;
● срещу явното и/или задкулисно участие във властта на бивши агенти на комунистическата Държавна сигурност, които целенасочено работят срещу утвърждаването на демократичните ценности и върховенството на закона в страната.

Също така сме обезпокоени, че членовете на управляващата коалиция – БСП и ДПС, разчитат за провеждането на заседанията на НС на крайно дясната националистическа партия „Атака“, която потъпква демократичните ценности в страната и открито всява етническа и религиозна омраза в разрез с основни демократични принципи и граждански права, установени в Конституцията.

Не одобряваме употребената сила от полицията срещу протестиращи и журналисти на 23 юли 2013, тъй като подобно поведение е недопустимо и апелираме държавата да спазва международните си задължения за защита правата на човека по време на граждански протести.

При протестите през февруари/март БСП подкрепи исканията на протестиращите, сред които оставка на тогавашното правителство и предварителни избори. Призоваваме БСП отново да се вслуша в исканията на протестиращите граждани с оглед справяне с политическата криза и да не прилага двойни стандарти.

В така създалата се обстановка, ние, българите в чужбина, призоваваме за отговорно поведение и изпълнение на следните искания, които са в съзвучие с исканията на протестиращите в страната:

1. Оставка на вече компрометираното правителство на Пламен Орешарски;

2. Обсъждане и гласуване на промени в Избирателния кодекс, които да гарантират честни и справедливи избори, в съзвучие с предложенията на водещи НПО и експерти в страната.

3. Насрочване на нови парламентарни избори възможно най-скоро, което според нас е единственият вариант да се излезе по демократичен път от създалата се политическа криза.

4. Въвеждане на ефективни мерки за прозрачност и отчетност в законодателната, съдебната и изпълнителната власт с оглед предотвратяване на вредното корупционно влияние на олигарсите и организираната престъпност върху държаните институции.

Ние вярваме, че по този начин ще се положат първите стъпки за възстановяване на гражданското доверие към политическата система в страната и легитимността на управлението, както и за справянето с корупцията, което е предпоставка за развитие на представителна демокрация и възстановяване на върховенството на закона.

Благодарим Ви предварително за вземането на отговорно решение в интерес на българските граждани.

С уважение,

1. Даница Димова Кривцова, Лондон, Великобритания
2. Ивина Димитрова, Лондон, Великобритания
3. Петя Димитрова Танева, Лондон, Великобритания
4. Христо Пламенов Кирев, Лондон, Великобритания
5. Борис Насков Андреев, Лондон, Великобритания
6. Десислава Христова Христова, Лондон, Великобритания
7. Соня Георгиева Меркова, Лондон, Великобритания
8. Елена Божинова, Лондон, Великобритания
9. Таня Станиславова Симеонова, Лондон, Великобритания
10. Виолина Атанасова Дерменджиева, Лондон, Великобритания
11. Петко Иванов Петков, Лондон, Великобритания
12. Панайот Петков Курдаланов, Wheeling, Illinois, USA
13. Ваня Маринова Стоянова, Wheeling, Illinois, USA
14. Станислава Радославова Куновска, Лондон, Великобритания
15. Богомил Борисов Шопов, Прага, Чехия
16. Силвия Димитрова Касабова, Прага, Чехия
17. Живко Димитров Димитров, Лондон, Великобритания
18. Димитър Дечков Димитров, Рим, Италия
19. Деян Велизаров Ненов, Лондон, Великобритания

 

2 коментара »

  • Иван Апостолов Апостолов said:

    Текста е добре написан.Подписвам го с две ръце!

  • Mariana said:

    Изпратете съобщение на някои от посочените в публикацията мейлове, за да прибавят и вашето име.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.