Home » Авторски страници

Пето издание на SOFIA DESIGN WEEK

2013.06.13 Няма коментари
Spread the love

SOFIA DESIGN WEEK|| The Balkan Date || Програма 14 – 21 юни

Untitled2

Предварителната програмата на петото издание на SOFIA DESIGN WEEK започва с прожекции, изложби, ателиета и работилници. Официалното откриване е на 21 юни от 19:00 часа в Двора на Националната Художествена академия в София.

————

SOFIA DESIGN WEEK започва! Очакват ни 2 седмици програма, включваща над 30 изложби, игра, 50 Дизайн обекта, прожекции, инсталации, акции, работилници, музикална програма, професионален ФОРУМ и програма за най-малките фенове на дизайна.

Започваме на 14 юни, петък, с прожекция на документалния филм HANDMADE NATION. THE RISE OF DIY, ART, CRAFT, AND DESIGN на режисьора Фейт Левин, пропътувал над 19 000 мили, за да интервюира артисти, занаятчии, куратори и членове на дизайн общността

.

Стая за игра

Стая за игра

На 18 юни в 17:00 часа ще се състои откриването на изложбата ОТ ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ, която представя селекция от илюстрации на детски книжки от цял свят, а следобед от 18:00  ще има и четене на приказки.

В четвъртък, 20 юни, ще открием изложба на кукли и играчки, пристигнали от Европа, Америка, Азия, Русия и България, която се казва СТАЯ ЗА ИГРА. Програмата за пораснали от този ден включва представяне на три изложби от 18, 19 и 20 часа:

.

.

"Масичке, дай да ям!"

“Масичке, дай да ям!”

** МАСИЧКЕ, ДАЙ ДА ЯМ! е изложба на чешки продуктов дизайн, която представя луксозни стъклени изделия, осветителни тела, бижутерия, мебели и дори изящни пантофки. (Чешки център)

.

** РАЗХОДКА ИЗ ГРЪЦКИЯ ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН е курирана от Design Walk, които от 2007-ма насам ръководят едноименния фестивал за графичен дизайн в Атина. В BALKAN DATE ще представят избрани ключови проекти (книги, плакати, опаковки, фирмена идентичност), които са оформили съвременната дизайн сцена в Гърция. (Suspacious)

.

Прегръдки

Прегръдки

** ПРЕГРЪДКИ е изложба за графичен дизайн от Словакия, възникнала от мотото „Не можете да загърнете любовта в кутия, но можете да обгърнете човек с прегръдка”. Изложбата изследва “най-красивата човешка дейност” с нарисувани всевъзможни създания, които се прегръщат.

.

В деня на официалното откриване на фестивала, 21 юни, ще се случат няколко няколко детски работилници и представяне на изложбите:

Дизайн академия

Дизайн академия

.

** ДИЗАЙН АКАДЕМИЯ (18:30) на студенти от НХА (Галерия “Академия”)

.

** РАБОТИЛНИЦА ПУНКТ (19:00) на Ателие “Пункт”, съставена от комплект музикални столове, изработени специално за фестивала. Откриването ще е съпроводено от пърформънс на живо от Александър Евтимов, Росен Захариев и Георги Дончев (21:00). (НХА – ателие)

.

Нов фолклор

Нов фолклор

** НОВ ФОЛКЛОР (19:00) е изложба мода и занаятчийство от Сърбия и включва над 30 автори, които интерпретират дългата традиция на сръбските декоративни и приложни изкуства през модерната призма на личната оригиналност. С помощта на занаятчии, историци и етнолози, участниците създават облекла, ръчно изработени обувки, бижута, чанти, постелки, дизайнерски прототипи на керамични плочки и тапети, козметика, храни и дори будилник. (Ателие НХА)

 

.

Лентата на петото издание на SOFIA DESIGN WEEK ще бъде срязана в 19:00 часа. Отваряме широко вратите на Двора на Национална художествена академия, а 1000 имена застават зад пулта. Вход свободен.

*

Организатори на SOFIA DESIGN WEEK 2013 са ЕДНО и Фондация “Америка за България”. Основен партньор на фестивала  е Сердика Център.

Партньор на фестивала е Absolut Vodka, а музикалната програма се осъществява със съдействието на Staropramen. Дворът на НХА е преобразуван с помощта на City Design Development.

Генерален партньор на SOFIA DESIGN WEEK – ДЕЦА e Barni.

Фестивалът се случва със съдействието на: Столична община, Посолство на САЩ, Чешки център, Посолство на Израел, Посолство на Финландия, Институт “Сервантес”, Британски съвет, Полски институт, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Лесотехнически университет, Национална художествена академия, Столична библиотека.

Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата ‘2019.

.

Елиа Литоф

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.