Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Украйна почитат паметта на Ботев

2013.06.02 Няма коментари
Spread the love

IMG_3863

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 137-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България.

Събитието ще се състои днес, на 2 юни от 12:00 часа, пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер в гр. Одеса. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще рецитират стихове на Христо Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб „Актив“. Очаква се на митинга да присъства и г-н Методи Андреев, консул на Р. България в Одеса.

Както е известно, Христо Ботев е учил във Втора Одеска гимназия, работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 г. възглавява българско национално Освободителнодвижение и се явява един от българските национални герои.

В знак на признателност за голямата му роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

.

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса, открит през 2009 г.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса, открит през 2009 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.