2024-05-24

4 thoughts on “Видео от експлозиите на финала на маратона в Бостън

 1. Сегодня на концерте Чикагского симфонического оркестра перед исполнением си-минорной Мессы И.С.Баха маэстро Риккардо Мути обратился к залу с такими словами:
  Ladies and Gentleman, good evening.
  I think that the entire world is shocked about what happened in Boston. Tonight, by coincidence, we perform, for the fourth time, the big work of Bach [Mass in B Minor]. It’s one of the greatest monuments of music and of the culture of mankind. The piece ends with ‘Dona nobis pacem,’ which means ‘Give us Peace.’ But the problem is that Bach didn’t mean only give us eternal peace, but give us peace on Earth. And violence is something that is increasing around the world.
  I think that we musicians try to help with our music, which brings harmony and love and brotherhood to the world, but we can do just our part. We can do something that can help throughout the world through music that reaches without words, so to speak, from heart to heart.
  Before we perform the Mass, we—my colleagues of the Orchestra and members of the Chorus—want to dedicate it to the victims of the tragedy in Boston and would like to ask you for a moment of concentration and silence. Please stand. [Pause.] Thank you.”
  После этого зазвучала Музыка.

 2. ЗА ДЯВОЛА, КОЙТО НИКОЙ НЕ ВИЖДА, НО ВСИЧКИ УСЕЩАМЕ!

  Мили мои приятели!

  Една жестока новина потресе сърцето ми през вчерашния ден.

  Новина, свързана с човешка смърт, кръвопролития, осакатявания и много горчиво страдание. На едно спортно събитие в американския град Бостън, където приключваше ежегоден лекоатлетически маратон, бяха взривени две мръсни бомби почти преди мястото на финала. Гледките от видео-емисиите, разпространени от международните новинарски емисии, са мъчителни за гледане, а камо ли за коментиране.

  Но онова, което аз считам за не по-малко страшно от тези гледки, са последвалите коментари на хора, чиито души са били тотално опустошени от дявола. Да злорадстваш пред лицето на една трагедия, изваждайки доводи, че американците си заслужавали взривовете, без изобщо сърцето да те заболи от ужаса и зловещите последствия за жертвите – това е проповядване на открит сатанизъм и възхвала на онзи, когото Спасителят Христос нарече „човекоубиец„.

  Няма нищо по-страшно на този свят от разделението, което дяволът всели между човеците, та едни други да се мразят, едни други да се злословят, едни други да се заплашват, едни други да се отричат, едни други да се осъждат и едни други да се убиват. Всяка насилствено причинена смърт е зло от тъмнината, и всяко насилствено страдание е нагледно доказателство, че в насилника не е останала никаква жива съвест, но мъстта и жестокостта са го превърнали в ужасен звяр.

  Аз съжалявам и нося прекомерна скръб в сърцето си, че трябва да живея в свят, пълен с толкова много злини и нещастия. Аз се ужасявам при мисълта, че мнозина са били измамени да отговарят на злото със зло, считайки, че реваншът ще им донесе утеха или успокоение. Нищо подобно! Колкото някой би успял да загаси пожар, размахвайки срещу огъня снопове от слама, толкова и злото ще бъде преборено от зло. Сноповете ще пламнат от огъня, и в крайна сметка именно разрушителят ще бъде все во все.

  А в такъв всеобщ пожар никой няма да се помоли на Бога и да поиска Дъжда на Опрощението, с чиито капки биха могли да се потушат всички пожари на този свят. Понеже само прошката между човеците би могла да бъде връзването на главния виновник – дявола, който никой не вижда, но всички усещаме в живота си.

  Човешкото съществуване е толкова крехко и накърнимо, щото ние трябва да гледаме на всеки живот като на едно цвете, готово да се разлисти и дари света с уникалната си красота и благоухание. Никой не се ражда на този свят, само за да попълни статистиката, но има съдба, която ще свърже с много други съдби. А когато тази съдба бъде внезапно помрачена – мракът й ще надвисне над всички, които са сърдечно свързани с погубения или осакатен човек. Тя ще донесе страдание на всички, които са го обичали, които са му вярвали и са били негови роднини, приятели и сподвижници. „Ето, колко малко огън, а колко много вещество запалва…“ – написа някога в посланието си Апостол Яков. Сякаш да напомни на всички ни, че животът на мнозина често се превръща в огнено колело, запалено от пъкъла.

  Аз страдам за онези опустошени в душите си хора, които са станали неспособни на състрадание, съчувствие и съпреживяване. В тяхната ценностна система Злото е странично понятие, което служи единствено за наблюдение, коментари и дори възторг. Но това продължава само до мига, когато същото това Зло посегне с хищните си нокти и на тях. Едва тогава идва закъснялото разкаяние и оня плачевен зов за помощ и разбиране. „Помогнете ми, хора! Имайте милост за мен! Взрете се в моята мъка, вижте моето страдание! Дайте ми малко утеха!“ – дано никой човек никога не стигне в живота и съдбата си дотам, че да изрича тези думи. Но било, че така го благопожелавам на всички хора, светът всеки ден ще ни опровергава с печалната статистика на човешките трагедии. И ако има послание, което искам да отправя чрез тези предизвикани размисли, то е:

  Мили хора! Бъдете състрадателни, съчувствителни и съпреживяващи! Плачете с плачещия, докоснете страдащия, помогнете на нямащия, изправете падналия! Покажете на Небесния си Създател, че сте Неговите пръсти, Неговият Дъх, Неговият Дух! Всяка сълза в очите ви ще усили Дъжда на Опрощението! Всяка въздишка на устните ви ще усили Неговия Дух в сърцата ви! Всяка протегната ръка ще бъде Неговото действие за ощетените! Животът все още продължава, а това означава, че Смисълът от нашето съществуване все още е валиден! И оня дявол, който никой не вижда, но всички усещаме, трябва да бъде вързан, отречен и низвергнат завинаги в човешките ни помисли и отношения! Тоя, който разделя човеците, за да владее над тях с бесовете си, трябва да се насити от нашето сърдечно презрение, и да скубе косите си, че с божествените добродетели на Христос сме силни да го превърнем в минало!

  А накрая ще се помоля на Спасителя Христос за жертвите на поредната дяволска жестокост с думите:

  Господи мой, дай утеха и твърдост на всички жители в САЩ, които пряко или косвено са сполетени от ужасното зло! Нека скръбта и ужасът от злото да не помрачат разума им, нито пък да напълнят сърцата им с отмъщение или желание за възмездие! Защото Ти Си, Който справедливо ще осъдиш нечестивите за делата им във времето на Страшния Си Съд, и пак Ти Си, Който Си твърде Благодатен и Любящ, за да дадеш съвършена утеха и мир на сърцата, които Те призовават! Пази, Господи наш, всичките Си чеда в това смутно време на разделения, сблъсъци и ужасни злощастия! Амин и Амин!

  Ясен Ведрин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *