Home » българи зад граница, Избрано

Защо богатите забогатяват, докато бедните обедняват

2013.03.22 Няма коментари
Spread the love

Как да се присъединим към отбора на финансово независимите и богати хора в Америка?

.
Здравейте приятели и читатели! С всяка изминала седмица имам възможността да се запозная с много повече от Вас, след като получавам постоянно обажданията, коментарите и идеите Ви, и съм невероятно щастлив, че статиите ми Ви образоват и информират в света на парите, а и също вдъхновяват да започнете да предприемате правилните стъпки, водейки към финансовото Ви благополучие.

Днес няма да давам съвети, а ще излагам факти, които да върнат всички нас в реалността, в която се намираме след финансовата криза, разтърсила света през 2008-ма година. Може би и Вие си задавате много често въпроси, питайки се защо в портфейла Ви има по-малко пари днес, в сравнение с преди 7 години, например. Причините са редица, но най-основната е ЛИПСАТА НА ФИНАНСОВА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ НА ОБЩЕСТВОТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ.

Хората, разполагащи с много пари (и колко точно ще дискутираме малко по-късно), знаят правилата на парите и докато средната класа се “гърчи”, живеейки от чек на чек, богатите продължават да трупат финансови активи, които, уважаеми читатели, не се изразяват в скъпи коли или къщи, а основно в акции на компании и взаимни фондове, които са на стоковата борса. Неведнъж сме дискутирали това в моите статии. Нека да Ви посоча и един факт, който може би ще накара повечето от Вас да разтворят широко очи: НАЙ-БОГАТИЯТ 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ДЪРЖИ В РЪЦЕТЕ СИ 50% ОТ ВСИЧКИ АКЦИИ, ЦЕННИ КНИЖА И ВЗАИМНИ ФОНДОВЕ НА СТОКОВАТА БОРСА, докато останалите 9% на върха на финансовата пирамида в Америка са собственици на още 30% от същите тези ценни хартийки. Това дами и господа, скъпи читатели, прави общо 80% от пазара и икономиката, и невероятно-големите печалби, които идват от тях, ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА БОГАТИТЕ!

Но кой е виновен за създалата се ситуация – този, който яде баницата или този, който му я подаде след 2008-ма година?

Нека се върнем малко във времето, когато стоковият пазар беше грубо изблъскан от пазара на имоти, двата пазара заедно поеха стремглаво в низходяща посока и паниката, която предизвика това сред 90% от хората в света, с изключение на богатите 10%.

Какво направиха нормалните хора тогава? Тези, които имаха пари, заделени на борсата в акции и фондове, бързаха да се отърват от тях и даваха мило и драго на “глупаците”, които купуваха тези акции като “за последно”, и се подсмихваха иронично на тълпата, която скандираше за окупирането на Wall Street или се молеше за по-ниско плащане на ипотеките по жилищата си на държавната администрация и на банковата система. Докато нормалните хора взимаха заеми от пенсионно-осигурителните си фондове, за да платят заемите по автомобилите и къщите и кредитните си карти, богатите изкупуваха евтините акции и фондове, продадени им на невероятно ниски цени и на добра воля от средната класа, или, както ги нарекохме – “нормалните хора”.

Но какво нормално може да има в това да продължаваш да затъваш в заеми и да плащаш невероятно високи лихви по тях, без в същото време да инвестираш част от заработеното си в евтини активи, като при това акциите и фондовете бяха на изключително ниски цени през 2008-та, 2009-та, 2010-та г. Много от хората може би си мислеха, че отговорът се крие в новия епизод на “Desperate Housewives” или “Стъклен Дом”, но уви.

Истината е, че докато богатите хора се интересуват от това как работят парите и кога е подходящо да се инвестира и продава, и как най-лесно да ги умножават, бедните, и тогавашната средна класа, е твърде заета с клюките около телевизионните звезди или футболните срещи през уикенда, които странно защо в процес на криза не ги научиха как да боравят най-адекватно с парите си. Поради тази страхотна финансова небрежност на всички нас, 90% от населението на Америка, средната класа вече е трудно откриваема дори с микроскоп, всички сме под един знаменател – БЕДНИ! И ако това Ви звучи депресиращо, искрено се извинявам, но преди да ме охулите, погледнете последните си писма от кредитните карти и сумите, които всички ние дължим по тях; погледнете колко пари Ви остават в сметката след като изплатите всички заеми, които имате, и пресметнете колко от живота Ви е преминал на работното място в последните пет години само за да смогнете да платите трупащите се “билове”…

…НО, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, ИМА НАДЕЖДА!

Единствената надежда е да следвате добре формулиран и организиран финансов план и да имате човек, на който може да разчитате, буквално 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, да питате и да се образовате относно парите си. Целта на този финансов план и финансов човек е да Ви помогнат да изплатите заемите си възможно най-бързо и безболезнено, и възможно най-бързо да започнете да трупате финансови активи, които да Ви носят дивиденти сега и в бъдеще.

Най-богатите хора с света имат по няколко такива съветници, докато повечето от нас нямаме дори някой да седне и да ни обясни какъв вид пенсионен фонд трябва да си отворим, за да не трябва да живеем обратно при децата си, когато се пенсионираме. Има страхотно много пропуски в информацията ни и заинтересоваността ни относно парите, с които боравим всеки ден. Преди година и няколко месеца този факт бе основната ми мотивация да започна да пиша тези финансови статии, защото не исках българското общество в Америка да изостава дори с най-малкия детайл, който му е нужен, щом става въпрос за пари.

От обажданията и срещите ми с Вас, разбирам, че успявам да помогна и надеждата ми е да продължавам да разкривам тайните на парите, които съм научил през последните седем години, работейки с бедни и богати, и Вие, моите уважавани приятели и читатели, да можете да извличате собствените си заключения и да правите правилните избори, що се отнася до Вашите пари и доброто Ви финансово бъдеще. Мечтата ми е, нашата, българска общност, и поколенията, които създаваме след нас, да бъдат образовани и информирани на страхотно високо ниво, що се отнася до финансовата ни култура, и да сме за пример на другите хора в тази държава и по света с финансовата си дисциплина.

Може би това всичко е утопия, а може би не, но отговорът на този въпрос зависи единствено от това дали всеки един от нас ще поеме лична отговорност за финансовото си състояние и благополучие, или ще продължаваме да обвиняваме правителството, богатите, стоковата борса и какво ли още не, съзнателно предавайки малкото ни останали активи и ресурси в ръцете на богатите. Защото сме твърде заети с мачовете на Chicago Bulls и новите телевизионни сериали, които някак си нямат край и не допринасят с абсолютно нищо за покачването на жизнения ни стандарт. Аз съм тук, за да помогна с каквото мога на всеки един от Вас, който иска да изплува над финансовите си проблеми, и ще продължавам да го правя с най-голямо удовлетворение!

Ако имате въпроси относно темата, бих Ви отделил нужното време и внимание, за да намерим правилните отговори и разрешения на тях. В последната повече от година съм изключително щастлив, че се запознах с много от Вас и ще продължавам да помагам на всички, които се обърнат за помощ или съвет с безкористно внимание.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен, с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон – 224 522 2413 или на електронната ми поща – [email protected]

 

Ангел Сапунджиев,

в. “България Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.