Home » Авторски страници

Пустинята в нас

2013.03.12 Един коментар
Spread the love

Логично е, ако човек е живял цял живот като паразит и не е сторил нищо със собствените си ръце и труд, да не цени постигнатото от другите и само да руши. Ужасно е, когато и много млади българи стават такива. Обаче за да се оформят в подобен стереотип, вината не е само тяхна.

Възпитанието на всеки човек зависи разбира се преди всичко от семейството. Там се формират основните ценности, критериите за добро и зло, навиците за труд и учение. Когато в семейството нещо не е наред, негативите се отразяват пряко на децата. Те като индикатори реагират на всяка промяна и показват като в криво огледало, отразени и увеличени, качествата и недостатъците на своите родители. Публичната среда със своите механизми за влияние също дава своя принос за оформянето на мирогледа на подрастващите.

Залетите с жълти новини медии моделират изкривена и невярна представа у децата за стойността на нещата, създават им една изкривена ценностна система. Особено вредни могат да се окажат медиите, когато представят пошли реалитита, измамни игри и вулгарни конкурси. Най-нормално за децата е да подражават на по-големите, успелите и известните. Но когато и по някоя, на пръв поглед сериозна телевизия, се появява за интервю в праймтайма една или друга празноглава фолкфурия, плеймейтка или успяла проститутка (може и духовна), децата ги приемат за модел на поведение. И после никой и нищо не може да ги убеди, че това не са авторитети. Така леко и незабележимо става зомбирането на децата ни. А кому е нужно подобно тоталното опростачване на обществото?

За тези повече от двадесет години на „преход” в България, бяха доказани няколко основни фактора за деградацията на морала и духовните ценности у хората, както и за тяхното обедняване. Макар повече или по-малко те да са известни на всички, нека ги повторим:

–  Едни от най-големите виновници за катастрофалното положение в икономиката, образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, сигурността и пр. на държавата, се намират в редиците на бивши ръководни членове на БКП и сред репресивните служби на предишния режим.

–  Покварата на всички правораздавателни и осигуряващи структури – прокуратура, съд, полиция, митници и всякакви контролни органи унищожиха доверието на хората в държавността.

–  Чалга „културата” измести стойностните предавания, музика, книги, развлечения и циганизира обществото. Вместо циганите да се интегрират към нас, ние тотално изпростяхме, иззлобяхме и се омързеливихме.

–  Досегашният партиен “елит” обезсмисли амбициите на обикновените хора към просперитет, научно и хуманно израстване. Всички клонинги и наследници на БКП – БСП, ДПС, РЗС, НДСВ, СДС, ДСБ и ГЕРБ наложиха кариеризма, корупцията  и кражбата за основи на успеха у нас.

Така бавно, но сигурно престъпниците в държавата наложиха своите мерки и правила на останалата част от обществото. Изпраха заграбените пари и с цялата си наглост решиха да дават тон на обществото, да го водят и поучават. Унищожиха красивото в душите на хората и там, вътре в нас, почна да зрее пустиня. Безразлична, бездушна, скучна и безкрайна пустиня, сред която кичозните, подобни на дворци от лоша приказка хотели, МОЛ-ове и частни резиденции може да изглеждат внушителни, но те не пълнят пустинята в душите дори на тези, които живеят в тях.

И така, докато от едно прекрасно кътче на земята превърнахме България в сметище, а добрите, работливи и кротки българи – в безскрупулни, отчаяни и непрестанно мразещи скотове. Мнозина се запитаха накрая нужна ли ни въобще такава държава? И се опитаха да си върнат държавата, да си върнат нейния смисъл. Уморихме се да сме “лош материал”, а децата ни да имат бъдеще на слуги на наши и чужди експлоататори.

Подобна държава проформа сигурно е нужна на новите „барони“, на олигархията, граничеща с мафия. За да сътворят своите оазиси, тези хора превърнаха всичко наоколо в пустиня. Безчувствена и омерзена, тази пустиня дълго преглъщаше пясъка на отчаяните ни дни, бавно събираше злоба, за да се надигне в последните дни и да се превърне в “пустинна буря”. Дали тя може да помете и унищожи всичко старо и мръсно? Едва ли. Но ние нямаме друг път освен този от заровените въпреки всичко вътре в нас здрави семена да се опитаме да отгледаме нова, по-чиста, светла и достойна България. Така, както наши предци са го правили в други, и по-трудни времена. Защото “Времето е в нас и ние сме във времето – то нас обръща и ние него…”.

 

Красимир  Бачков

One Comment »

  • ЦЦонев said:

    И само да допълня:
    1. “Опростачването” е в резултат на “моделираната” по съветски образец интелигенция през времето на комунистическата диктатура.
    2. Кариеризма и корупцията са заченати и се подхранваха и по времето на комунистическата диктатура и в т.нар. “преходен период”, продължаващ вече 23 години.
    3. Най-стршното за мен обаче – “страшно” защото само това може да ни изведе от кризата и да достигнем нивото на развитите държави в света – е унищожените от комунистическия режим работливост и предприемачество на българина и подмяната им с формулата “Те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим”!!! ТОВА ПРОДЪЛЖАВА и до днес!!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.